Verschillen banksparen en lijfrenteverzekering nemen af

copyright Pixabay

De verschillen in kapitaalopbouw en uitkering tussen bankspaarrekeningen en lijfrenteverzekeringen zijn dit jaar minder groot dan in voorgaande jaren.

Dat blijkt uit onderzoek van MoneyView, dat gisteren werd gepubliceerd. De zogeheten ‘spread’ bij het op te bouwen eindkapitaal, het verschil tussen de hoogste en de laagste partij is in twee jaar afgenomen van 52% naar 12%. Volgens MoneyView komt dit onder meer doordat verzekeraars zich uit de koopsommarkt terugtrekken, onder meer ASR, Delta Lloyd en OHRA. Het verzekeringsproduct van ASR bood in de laatste jaren structureel de laagste eindkapitalen.

Ook de verschillen bij de uitkeringen tussen bankspaarproducten en verzekeringslijfrentes nemen af, maar vallen nog wel uit in het voordeel van banksparen. Dit komt vooral doordat het effectief rendement van de bankspaarproducten de afgelopen telkens afnam (van 2% naar 1%) terwijl het rendement op verzekeringslijfrentes de laatste jaren stabiliseerde op ruim een half procent en afgelopen jaar zelfs licht steeg naar bijna 0,6%. Bij verzekeringsproducten gaat het dan om het rendement bij overleven. Ter vergelijking: tien jaar geleden lag het rendement bij overleven op lijfrenteverzekeringen nog op bijna zes procent en het effectief rendement op een bankspaaruitkering op 4,75%.

Zoals gebruikelijk in hun onderzoeken geeft MoneyView ook in dit specifieke segment ‘vijf sterren’ aan de beste partijen. Bij de direct ingaande lijfrentes valt op dat voor de beste prijs het bankspaarproducten zijn (BLG/Regiobank Aanvullend Pensioen Uitkeringsrekening en SNS Lijfrentenieren) en voor wat betreft de voorwaarden lijfrenteverzekeringen (Aegon Garantie-inkomen en Reaal Zuivere Lijfrente). Bij de categorie koopsommen ontvangt Centraal Beheer Achmea Extra Pensioen Sparen vijf sterren op ‘prijs’ en Aegon Lijfrente Sparen en Brand New Day Pensioenrekening op ‘voorwaarden’. Brand New Day krijgt eveneens een goede rating bij de categorie lijfrente beleggen, zowel bij prijs (ZZP Pensioenrekening Nieuw) als bij voorwaarden (Pensioenrekening). Verder krijgen de Rabobank Toekomstbeleggen (prijs) en Bright Pensions BrightPensioen (voorwaarden) vijf sterren.

GEEN REACTIES