Ziekteverzuim in financiële dienstverlening het laagst

Ziekteverzuim in financiële dienstverlening het laagst
© Pixabay

Goed nieuws: het ziekteverzuim onder werknemers is na zeven jaar eindelijk gedaald. In het tweede kwartaal van 2023 lag het op gemiddeld 5 procent. Net als in het eerste kwartaal van ’23 was het verzuim lager dan een jaar eerder. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. De financiële dienstverlening kent het laagste aantal ziekmeldingen.

Van 2016 tot en met 2022 bleek in elk tweede kwartaal het ziekteverzuim gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Vorig jaar ging het nog om 5,4 procent, voor het tweede kwartaal het hoogste percentage in de reeks vanaf 1996. In 2023 is er dus, na zeven jaar van een oplopend aantal ziekmeldingen een omslag te zien, net als in het eerste kwartaal.

Bedrijfstakken

In de meeste bedrijfstakken lag het verzuim lager dan in 2022. Alleen bij de delfstoffenwinning nam het percentage toe van 4,1 naar 4,6. Het laagste aantal zieken was er in de financiële dienstverlening (3,1 procent).

© CBS

Opnieuw lag het verzuim het hoogst in de gezondheids- en welzijnszorg (7,0 procent). Maar ook hier is een daling te zien: in 2022 was het nog 7,5 procent. Van de verschillende branches in zorg en welzijn ging de afname het hardst in de gehandicaptenzorg: van 8,4 procent van de werknemers een jaar geleden naar 7,6 procent nu. Ook in de ziekenhuizen en overige medisch specialistische zorg lag het verzuimpercentage lager (6,0 procent in 2023, tegen 6,7 procent een jaar eerder).

In de verpleging, verzorging en thuiszorg was het verzuim nog altijd het hoogste: 8,3 procent van de werknemers in deze branche meldde zich ziek (8,8 procent een jaar eerder). Alleen in het sociaal werk steeg het nog licht.

Bron: CBS

GEEN REACTIES