Zelfstandig ondernemers vragen tijdens coronacrisis minder hypotheken aan

minder hypotheekaanvragen zzp'ers tijdens coronacrisis

De coronacrisis heeft een grote impact op zelfstandig ondernemers, ook als het gaat om het aanvragen van hypotheken. Uit cijfers van De Hypotheker blijkt dat zij tijdens de coronacrisis 8 procent minder hypotheken aanvroegen, terwijl werknemers in loondienst juist 14 procent meer hypotheekaanvragen deden. De Hypotheker wijt dit aan de financieel onzekere positie waarin zelfstandig ondernemers zich tijdens de coronacrisis bevinden en het idee dat onder zelfstandig ondernemers heerst dat het voor hen moeilijker is een hypotheek af te sluiten.

Zzp’ers verwachten problemen
Volgens De Hypotheker is in het eerste halfjaar van 2021 het aantal hypotheekaanvragen door volledig zelfstandig ondernemers gedaald met 15 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Deze daling komt grotendeels voor rekening van het eerste kwartaal, want in het tweede kwartaal was de daling nog maar 4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Tijdens de coronacrisis vroegen de zzp’ers 8 procent minder hypotheken aan dan voor de coronacrisis terwijl werknemers in loondienst 14 procent meer aanvragen deden. De Hypotheker vermeldt er echter niet bij welke perioden precies met elkaar vergeleken worden.

“Onder veel zelfstandig ondernemers heerst het idee dat het voor hen moeilijker is een hypotheek af te sluiten. Zij denken vaak dat ze over meer financiële middelen moeten beschikken dan mensen die in loondienst werken. Ook zijn veel zelfstandigen ervan overtuigd dat het proces om een hypotheek af te sluiten voor hen lastiger is”, aldus De Hypotheker. Veel banken verstrekken tegenwoordig al een hypotheek aan ondernemers die pas een jaar actief zijn. Wel wordt dan het maximale hypotheekbedrag vaak gebaseerd op een gedeelte van het inkomen en niet het gehele inkomen. Daarnaast kunnen zzp’ers ook gewoon in aanmerking komen voor een lening met NHG. Het is voor zzp’ers dus niet onmogelijk om een hypotheek te krijgen.

Onzekere situatie
De Hypotheker geeft als eerste reden voor de afname de financieel onzekere positie waarin zelfstandig ondernemers zich tijdens de coronacrisis bevinden. Vervolgens wordt voornamelijk benadrukt dat er voor ondernemers goede mogelijkheden zijn om een hypotheek af te sluiten. Er wordt verder geen aandacht besteed aan het feit dat veel zzp’ers flink in inkomen achteruit gegaan zijn door de coronacrisis en het daarom voor deze groep geen goed moment is om een hypotheek af te sluiten. Voor werknemers is het nu juist wel interessant om te verhuizen. Door het vele thuiswerken, dat waarschijnlijk in de toekomst niet zal verdwijnen, wordt het makkelijker verder van de werkplek te gaan wonen. Hierdoor zijn werknemers veel vrijer in hun keuze voor een geschikte woonlocatie en woning.

GEEN REACTIES