Winstverbetering schade Allianz Benelux zet door

'Historisch' akkoord in woekerpolisaffaire tussen Allianz en consumentenorganisaties

De verbeterde resultaten die de schadetak van Allianz Benelux in het eerste halfjaar al presenteerde, krijgen een vervolg in het derde kwartaal.

Over de eerste negen maanden nam de operationele winst bij schade met €11 mln toe tot €93 mln. De combined ratio verbeterde tot 93,3%, beter nog dan over de eerste zes maanden (95%) hoewel dit waarschijnlijk samenhangt met de stormschades van januari. Het premie-inkomen voor schade steeg fractioneel tot iets meer dan €1,1 mrd.

De winstverbetering bij schade is onder meer het gevolg van een sanering van het volmachtkanaal, in het bijzonder bij motorrijtuigenverzekeringen. Deze portefeuille was de afgelopen jaren verliesgevend door een groeiend aantal belangrijke schadegevallen. Als reactie heeft de directie besloten om te stoppen met het maatwerk van deze gevolmachtigde agenten, aangezien dit het minst rendabele deel is. Dat betekent effectief dat het deel van het contract dat doorliep na 1 januari 2018 niet meer wordt gedekt door Allianz. Het betreft een premievolume van ongeveer 80 miljoen euro.

De gevolmachtigde agenten met een standaardportefeuille die exclusief bestaat uit producten en tarieven van Allianz, blijven wel actief. Deze resultaten zijn volgens de verzekeraar beter en er zijn prijsaanpassingen doorgevoerd om een netto combined ratio van 100% te behalen. Ook in België nam Allianz maatregelen, onder meer bij de portefeuilles ‘burgerlijke aansprakelijkheid’ en ‘arbeidsongevallen’.

Verder steeg het operationeel resultaat van het levenbedrijf, van €90 mln over de eerste negen maanden in 2017 naar €110 mln dit jaar. Het premie-inkomen voor leven steeg €25 mln naar €1,8 mrd.

GEEN REACTIES