Slechts een derde van de inboedelverzekeraars dekt schade veroorzaakt door huisdieren

Slechts een derde van de inboedelverzekeraars dekt schade veroorzaakt door huisdieren
© Pixabay

Tien procent van de schadeverzekeraars dekt schade door huisdieren onder de All Risk dekking vanuit de inboedelverzekering. Zo’n 23 procent vergoedt schade door huisdieren onder beperkte voorwaarden, en ruim 66 procent vergoedt deze schade per definitie niet vanuit de inboedelverzekering.

Dat meldt het Inboedelverzekering Informatie Centrum (I.I.C.). Het I.I.C. kreeg veel vragen van consumenten over huisdieren als brokkenmakers en heeft daarom bureauonderzoek gedaan onder 30 verschillende verzekeraars met een (of meer) inboedelverzekering(en) in de portefeuille.

Meest huisdiervriendelijk
De polissen van de ING, Nationale Nederlanden en Verzekeruzelf.nl zijn het meest huisdiervriendelijk. Zij vergoeden de schade gemaakt door huisdieren, mits zij deze beschouwen als een onvoorziene gebeurtenis. Nationale Nederlanden en ING keren tot maximaal € 100.000,- uit voor alle spullen samen per gebeurtenis. Verzekeruzelf.nl vergoedt maximaal € 150.000,- per incident. In de polisvoorwaarden worden echter enkele uitzonderingen opgegeven waarbij beperkte vergoedingen worden uitgekeerd.

Specifieke voorwaarden
Zeven van de onderzochte verzekeraars dekken de schade veroorzaakt door huisdieren slechts onder specifieke voorwaarden. Klaverblad Verzekeringen en BLG vergoeden bijvoorbeeld enkel de schade veroorzaakt door huisdieren aan de veranderingen die zijn aangebracht aan de huurwoning. Voorbeelden van deze aanpassingen kunnen een nieuwe keuken, badkamer of een parketvloer zijn. Deze worden ook wel aangeduid als het huurdersbelang.

Avéro, Centraal Beheer, Interpolis, De Goudse en Ditzo vergoeden schade van huisdieren alleen als daardoor deze specifieke vervolgschade ontstaat. Bijvoorbeeld wanneer de kat een kaars omstoot en er brand ontstaat. Of wanneer het konijn aan de kabels van de televisie knaagt met kortsluiting tot gevolg.

Vergoeding uitgesloten
Tweederde van de onderzochte inboedelverzekeraars (66 procent) benoemt de schade die door huisdieren wordt aangericht specifiek in hun uitsluitingen. Zij vergoeden de schade veroorzaakt door viervoeters in geen geval.

Huisdieren als inboedel
Huisdieren kunnen zelf ook gewond raken. In specifieke gevallen valt deze ‘schade’ aan viervoeters ook onder de inboedelverzekering. De schade die huisdieren kunnen oplopen wordt door veel inboedelverzekeraars gedekt. De maximale vergoedingen die zij daaraan toekennen verschillen echter sterk per verzekeraar.

En er zijn wel strenge voorwaarden aan deze dekking verbonden, die per verzekeraar sterk kunnen variëren. Verzekeraars vergoeden namelijk vaak enkel de verwondingen die binnenshuis (of in een van de bijgebouwen) zijn opgelopen en door een ‘van buiten komend onheil’ zijn veroorzaakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan brandwonden die door een keukenbrand zijn veroorzaakt. De inboedelverzekering dekt echter nooit de kosten van een ziek huisdier en de inboedelverzekering is daarom geen volwaardige vervanging van een huisdierenverzekering.

Bron: I.I.C.

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES