Werknemers halen hogere pensioenleeftijd bij kortere werkweek

copyright Pixabay

Wanneer werknemers tussen de 45 en 65 jaar minder uren of minder dagen werken, kunnen ze tot een hogere leeftijd blijven doorwerken.

Dit blijkt uit cijfers van het CBS en TNO die donderdag werden gepubliceerd. Werknemers in deze leeftijdsgroep konden aangeven onder welke voorwaarden ze tot een hogere leeftijd kunnen doorwerken. Ruim de helft van de werknemers vindt dat een kortere werkweek ertoe bijdraagt om langer aan het werk te kunnen zijn. ‘Lichter werk, lichamelijk en/of psychisch’ wordt als tweede belangrijke voorwaarde genoemd.

Verder laten de cijfers van CBS en TNO zien dat werknemers van 45 tot 65 jaar die aangeven geen goede gezondheid te hebben (circa een kwart), minder lang hun huidige werk kunnen voortzetten in vergelijking met werknemers met een goede gezondheid. Werknemers met een minder goede gezondheid komen tot 62,5 jaar, werknemers met een goede gezondheid houden hun huidige werk tot hun 65e vol.

Voor een deel hangt dit samen met de prestaties die geleverd worden. Drie op de tien werknemers zonder goede gezondheid vindt het lastig om te voldoen aan de fysieke werkeisen. Bij gezonde werknemers tussen de 45 en 65 is slechts één op de tien. Tot slot blijkt dat 45 tot 65-jarigen met een minder goede gezondheid tot hun 64e willen doorwerken. Werknemers met een goede gezondheid een half jaar langer. De leeftijd waarop mensen daadwerkelijk met pensioen gaan, lag in 2015 gemiddeld op 64 jaar en vijf maanden. De AOW-gerechtigde leeftijd bedraagt momenteel 65 jaar en negen maanden.

Bron: CBS, TNO

GEEN REACTIES