Wegwijs waarschuwt: lagere WOZ-waarde biedt niet altijd voordelen

Wegwijs waarschuwt: lagere WOZ-waarde biedt niet altijd voordelen
© Pixabay

Maak niet al te snel bezwaar tegen de WOZ-waarde die aan je woning is toegekend. Een lagere WOZ-waarde biedt niet altijd voordelen. Op de gemiddelde hypotheekschuld kan rentekorting het nadeel van hogere belastingen ruimschoots compenseren. Dat adviseert consumentensite Wegwijs.

De door de gemeente afgegeven WOZ-waarde, die rond deze tijd in de bus valt, ligt gemiddeld fors hoger dan het jaar ervoor. Vereniging Eigen Huis en Wegwijs raden consumenten aan de aanslag goed te controleren. Wegwijs meldt daarbij expliciet dat het niet altijd handig is om bezwaar te maken tegen de aanslag.

‘Wanneer je bijvoorbeeld verkoopplannen hebt, is het mooi als het huis hoger wordt gewaardeerd.’ Maar er zijn ook voordelen voor wie niet van plan is om te verhuizen. Zo kan men bij een hogere WOZ-waarde korting krijgen op de hypotheekrente.

Wanneer de openstaande hypotheekschuld gelijk blijft en de WOZ-waarde stijgt, daalt de loan to value (LTV), de verhouding tussen de woningwaarde en de openstaande hypotheekschuld. Banken geven doorgaans korting op de hypotheekrente naarmate de eigenaar minder leent ten opzichte van de woningwaarde. Na een stijging van de woningwaarde moeten eigenaren hiervoor meestal zelf bij de bank aan kloppen, met de WOZ-beschikking als bewijs van de waardestijging, adviseert Wegwijs.

Het voordeel in hypotheekrente kan oplopen tot 0,9 procent op het reguliere hypotheektarief, aldus de site.

Bron: Wegwijs

GEEN REACTIES