Weer meer starters verwachten een huis te kunnen kopen

Weer meer starters verwachten een huis te kunnen kopen

Na een dieptepunt in het tweede kwartaal van dit jaar, is de verwachting van starters over hun mogelijkheden op de woningmarkt nu voor het tweede kwartaal achter elkaar verbeterd. Een half jaar geleden dacht nog 11% van de starters in het komende jaar een eigen woning te kopen. Dat is nu opgelopen tot 24%. Dat blijkt uit de Startersbarometer Q4 2022 van Viisi Hypotheken.

Jongeren optimistischer over kansen op woningmarkt

De verwachting van de starters, ruim duizend Nederlanders tussen 22 en 35 jaar oud zonder koopwoning, lag in het vierde kwartaal op het hoogste niveau van 2022. In het eerste kwartaal dacht nog 15% een huis te gaan kopen, in het tweede kwartaal was dat afgenomen tot 11%. In het derde kwartaal kwam de omslag. Toen dacht al 17% een woning te kunnen aanschaffen in de komende twaalf maanden. Nu is dat opgelopen tot 24%.

Een andere omslag is te zien in de verwachtingen voor de toekomst. Dacht een half jaar geleden nog 87% van de starters dat hun positie op de woningmarkt verder zou verslechteren, in het vierde kwartaal denkt al een derde dat hun positie komend kwartaal juist zal verbeteren. Het zijn vooral de wat oudere starters van boven de dertig die optimistischer beginnen te worden. Van deze groep denkt 26% dat het komend jaar gaat lukken een huis te kopen. Vooral de jonge mannen (tot 29 jaar) zien de toekomst rooskleurig in: 41% verwacht dat hun positie op de woningmarkt gaat verbeteren. Van de vrouwen boven de 30 is dat maar 23%.

De verwachtingen worden dan misschien positiever, dat wil nog niet zeggen dat jongeren ook daadwerkelijk een huis kunnen kopen. “Het lijkt erop dat steeds meer starters, jong én oud, beginnen te geloven in hun kansen op de woningmarkt”, zegt Hergen Dutrieux, medeoprichter van Viisi Hypotheken. “Door berichten over prijsdalingen, afnemende belangstelling en het groeiend aantal huizen dat te koop staat, neemt hun enthousiasme om een huis te kopen snel toe. In de praktijk zorgen hoge rentestanden, inflatie en gestegen energiekosten er helaas voor dat veel starters nog altijd geen huis kunnen kopen.”

Nog weinig daadwerkelijke aankopen

Het optimisme neemt dan wel toe, tot daadwerkelijke aankopen komt het nog niet. Slechts 16% van de ondervraagde jongeren heeft in het afgelopen kwartaal een koopwoning bezichtigd. Ook het percentage bieders is nog laag, rond de 9%. In beide gevallen geldt dat twintigers iets actiever zijn dan dertigers. Natuurlijk maakt de inflatie het ook allemaal niet gemakkelijker. De maatregelen van de overheid, zoals de beperking van de energiekosten, blijken echter weinig effect te hebben op de koopbereidheid van starters. Maar liefst 69% zegt dat hun voornemen om wel of niet een woning te kopen niet is veranderd door het koopkrachtpakket van de overheid.

Dutrieux: “Dit is een duidelijke indicatie dat starters het liefst nog even de kat uit de boom kijken en op korte termijn waarschijnlijk niet tot koop overgaan. Het groeiend optimisme lijkt zich vooralsnog vooral te richten op de middellange termijn. Dit zie je ook terug in de meest recente cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Niet alleen werden er de afgelopen maanden fors minder huizen verkocht, ook starters waren voorzichtiger dan voorheen. Met zoveel onrust en onzekerheid in de markt geef ik ze geen ongelijk.”

Bron: Viisi

GEEN REACTIES