Vrije sector huurwoningen stijgen weer fors in prijs

Vrije sector huurwoningen stijgen weer fors in prijs

In het vierde kwartaal van 2021 zijn de prijzen van vrije sector huurwoningen toegenomen met 5,3% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Na prijsdalingen vanaf het derde kwartaal van 2020 lopen de prijzen sinds een half jaar weer sterk op. Dat blijkt uit cijfers van woningplatform Pararius. Pararius zoekt de oorzaak van de prijsveranderingen bij de coronapandemie.

Grafiek ontwikkeling huurprijzenGrote verschillen

Woningen kunnen kaal verhuurd worden of gestoffeerd of gemeubileerd. Gemeubileerde en gestoffeerde woningen stegen zo’n 8% in huurprijs. De huurprijs van kaal opgeleverde huurwoningen ging veel meer omhoog: maar liefst bijna 21%. Ook het type woning zorgt voor grote verschillen in huurprijsverandering. Appartementen werden nog geen 4% duurder terwijl nieuwe huurders van eengezinswoningen eind 2021 ruim 9% meer betaalden dan ze een jaar eerder gedaan zouden hebben. Vrijstaande woningen gingen bijna 18% in huurprijs omhoog.

Vrije sector huurwoningen zijn huurwoningen met een huurprijs vanaf € 752,33. De huurprijzen worden bekeken per m2. Gemiddeld kost een huurwoning in het vierde kwartaal van 2021 € 19,68 per m2 voor een gemeubileerde woning, € 16,39 voor een gestoffeerde woning en €14,42 voor een kale woning. Appartementen zijn relatief duur: hiervoor betalen nieuwe huurders € 17,80 per m2 terwijl voor een vrijstaande woning € 16,87 per m2 gevraagd wordt. Eengezinswoningen worden verhuurd voor € 13,52 per m2

Coronapandemie

Pararius ziet in de cijfers vanaf halverwege 2020 duidelijk het effect van de coronapandemie. “Vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder daalden de prijzen procentueel gezien voor het eerst in jaren. Het wegblijven van expats en het stilvallen van toeristenverhuur zorgde vrijwel direct voor een toename in het huuraanbod. Om leegstaande woningen toch van nieuwe huurders te voorzien, werden veel huurwoningen in prijs verlaagd. Dit gebeurde vooral in grote steden waar huurwoningen over het algemeen een stuk duurder dan gemiddeld zijn. Aan het begin van 2021 kwam de expatmarkt weer op gang en vanaf het tweede kwartaal bleek van huurprijsdalingen geen sprake meer. De huurprijzen zitten inmiddels weer in de lift”, aldus Pararius. Begin 2022 zit Nederland weer in een lockdown. Jasper de Groot, directeur van Paraius, verwacht dat dit misschien weer tot een daling van de huurprijzen kan leiden.

Relatie met koopwoningmarkt

Volgens Pararius is er een sterk verband tussen de ontwikkelingen op de markt voor koopwoningen en de verandering van de huurprijzen. “De woningmarkt is nog steeds uit balans”, stelt De Groot. “De prijzen van koopwoningen rijzen de pan uit waardoor het voor starters bijna onmogelijk wordt om zonder een (dubbel) bovengemiddeld salaris in te stromen op de koopmarkt. Nog nooit stonden er zo weinig woningen te koop als op dit moment. Momenteel worden er in heel Nederland zo’n 45.000 woningen te koop aangeboden, waarvan er 26.000 reeds in onderhandeling zijn en slechts 19.000 beschikbaar.”

Voor 2022 heeft ABN AMRO een verwachting afgegeven van een verder prijsstijging van koopwoningen en verder dalend aantal transacties. Voor veel mensen die zouden willen kopen, betekent dit dat dat nog niet gaat lukken. Vaak zijn zij aangewezen op de vrije sector omdat ze te veel verdienen voor een sociale huurwoning. In de vrije sector zijn echter te weinig woningen beschikbaar, volgens Pararius. De Groot is van mening dat het juist de kleine beleggers zijn die kunnen zorgen voor een groter woningaanbod in de vrije sector. Het wordt deze groep echter moeilijk gemaakt door de overheid met als doel starters op de woningmarkt meer kansen te geven.

Bron: Pararius

GEEN REACTIES