Wie geen autoschade wil, kan Utrecht beter mijden

Wie geen autoschade wil, kan Utrecht beter mijden

De kans om autoschade op te lopen, is het grootst in de provincie Utrecht. Daar is de kans op schade ruim 30% hoger dan het landelijk gemiddelde. Wie zijn auto heel wil houden, kan het beste in Zeeland (-23%) of Groningen (-22%) zijn. Dit blijkt uit de Auto Risicometer van Independer.

Onveilige gemeenten

De provincie Utrecht als geheel scoort het slechtst in de Auto Risicometer. Als dieper ingezoomd wordt naar gemeenteniveau, dan blijkt ook de stad Utrecht op de eerste plaats van gevaarlijke gemeenten te staan. Hier is de kans op autoschade bijna 81% hoger dan gemiddeld. In de top tien van gemeenten met het hoogste risico op autoschade staan vier gemeenten in de provincie Utrecht. Naast de stad zelf zijn dat Bunnik, Stichtse Vecht en Nieuwegein, allen met een ongeveer 56% hogere kans op schade. In de gemeente Borsele (-74%) is de kans op autoschade het kleinst. Deze gemeente ligt in de provincie met de minste autoschades: in Zeeland is de kans op schade ruim 23% kleiner dan gemiddeld.

Als Independer specifiek kijkt naar schade door vandalisme, dan is de provincie Zuid-Holland de provincie om weg te blijven als je zuinig bent op je auto. In die provincie werd ongeveer een kwart van alle gevallen van autovandalisme in Nederland geregistreerd.

Autoverzekering aanpassen aan risico

Independer raadt aan om bij de keuze voor de dekking van de autoverzekering rekening te houden met de kans op schade. “Wanneer er een verhoogde kans is op schade of inbraak in jouw gemeente, dan kun je overwegen om een WA+ of allrisk autoverzekering af te sluiten. Dan krijg je die schade in het geheel of grotendeels terug van de verzekering”, zegt Menno Dijcks, expert autoverzekeringen bij Independer.

Over de Auto Risicometer

Onder autoschade worden niet alleen de materiële gevolgen van een ongeval binnen de bebouwde kom verstaan, maar ook inbraken, diefstallen, vandalisme en betrapte dronken bestuurders. De gegevens zijn afkomstig van het CBS, Rijkswaterstaat en de Nationale Politie en hebben betrekking op het jaar 2020. De aantallen geregistreerde autoschades worden gerelateerd aan het aantal geregistreerde personenauto’s per gemeente en provincie.

Bron: Independer

GEEN REACTIES