Vooral 18-jarigen dupe van stijging WA-autoverzekeringen

Vooral 18-jarigen dupe van stijging WA-autoverzekeringen
© Pixabay

De gemiddelde premies voor WA-autoverzekeringen lagen nog nooit zo hoog, meldt Independer na een premie-analyse. De snelle premiestijgingen van de laatste jaren raken vooral 18-jarigen. De jongste autobezitters betalen nu jaarlijks gemiddeld bijna 1.000 euro meer premie dan 24-jarigen. Een van de redenen is dat verzekeraars automobilisten bij premiebepaling steeds vaker in profielgroepen indelen.

Independer bekeek een kleine 150.000 vergelijkingen op haar website, waarbij de periode september en oktober van de laatste twee jaar naast elkaar zijn gezet. Momenteel betaalt een 18-jarige maandelijks gemiddeld 147 euro voor zijn WA-autoverzekering. Voor een 19-jarige is dat 135 euro. De premies voor de autoverzekeringen stijgen al langere tijd voor alle leeftijdsgroepen maar de jongste autobezitters krijgen de zwaarste premiestijgingen voor de kiezen. Zo zijn de WA-jaarpremies voor 18-jarigen sinds september 2016 gestegen met gemiddeld 30%.

Premieverschillen nemen toe
Opvallend is ook dat de prijsverschillen tussen de duurste en de goedkoopste polissen afgelopen jaren steeds verder uiteenlopen. In 2016 was het verschil nog 362 euro per jaar, inmiddels is dat 490 euro.

Profielgroepen
Verzekeraars kijken bij premiebepaling steeds vaker naar het schaderisico dat verschillende leeftijdsgroepen met zich meebrengen. Een bepaalde groep kan voor verzekeraars een voorkeursprofiel hebben en krijgt daarom een aantrekkelijkere premie aangeboden. Suzan Samson van Independer raadt met name jongeren dan ook aan hun autoverzekering goed in de gaten te houden. “Niet alleen vóór je een polis afsluit, maar ook als je al verzekerd bent. Een jongere klant kan na een jaar zomaar in een ander profiel vallen, waardoor een andere verzekeraar ineens een aantrekkelijker aanbod voor hem heeft.”

Schadevrije jaren
Een andere reden dat 18- en 19-jarigen zoveel premie betalen ligt natuurlijk in het feit dat zij weinig of geen schadevrije jaren hebben opgebouwd. Hierdoor hebben zij nog geen recht op de hoge kortingen die verzekeraars geven aan mensen die al lang schadevrij rijden. Uit eerder onderzoek van Independer bleek dat weinig jongeren zich bewust zijn van de financiële gevolgen van een schadeclaim.

Bron: Independer

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES