Grote premieverschillen bij uitvaartverzekeraars

Grote premieverschillen bij uitvaartverzekeraars
© Pixabay

De premies van uitvaartverzekeraars variëren sterk. De verschillen kunnen oplopen tot duizenden euro’s. DELA is de duurste verzekeraar. Ook blijken er forse premieverschillen binnen één uitvaartverzekeraar. Dat meldt informatiecentrum Uitvaartverzekeringwijzer.net na eigen onderzoek.

Uitvaartverzekeringwijzer vergeleek ruim 1000 kapitaaluitvaartverzekeringen van DELA, Ardanta, Monuta en Yarden. Bij een dekking van €7.000,- (de gemiddelde kosten voor een uitvaart) kan het premieverschil bij een tweepersoonshuishouden oplopen tot €2.131,20. Bij een dekking van €10.000,- wordt dit verschil €3.636,-.

Duurste verzekeraar
DELA komt als duurste verzekeraar uit de berekening, gevolgd door Ardanta en Monuta. Yarden is in dit onderzoek de goedkoopste. En de duurste blijkt in dit onderzoek niet de beste: bij DELA is de dekking minder goed dan bij de andere verzekeraars omdat kinderen niet gratis zijn meeverzekerd. Bij Yarden is dat bijvoorbeeld wel het geval. Daar zijn kinderen zelfs meeverzekerd tot 21 jaar, aldus het onderzoek.

Premieverschillen binnen één verzekeraar
Verder blijkt dat de premieverschillen binnen één uitvaartverzekeraar groot zijn. Leon Schouten, directeur van Uitvaartverzekeringwijzer: ‘De looptijd van de premie is een van de meest bepalende factoren voor de hoogte van de premie. Met kiezen voor een kortere premielooptijd kunnen consumenten duizenden euro’s besparen, terwijl de dekking precies hetzelfde is en men in beide gevallen levenslang verzekerd is.’

Rekenvoorbeeld: Een 32-jarige betaalt bij Yarden voor een uitvaartverzekering met een dekking van €7.000,- en een looptijd van 10 jaar in totaal €2.590,80. Kiest hij bij dezelfde verzekeraar voor een gelijke dekking, maar een premiebetaling tot zijn 85ste levensjaar, dan betaalt hij in totaal €4.801,80. In beide gevallen is hij levenslang verzekerd met precies dezelfde dekking na overlijden.

Jongeren betalen minder
Veel Nederlanders kiezen ervoor om pas op latere leeftijd een uitvaartverzekering af te sluiten, maar Schouten geeft als tip om dit direct op 18-jarige leeftijd te doen. Jongeren hebben namelijk het hoogste rendement bij een uitvaartverzekering. Als een 18-jarige zijn uitvaart bij Yarden voor €7.000,- verzekert, betaalt hij bij een looptijd van 10 jaar in totaal €1.737,60. Iemand van 63 jaar betaalt voor precies dezelfde dekking en looptijd €6.337,20. Beide personen zijn levenslang verzekerd voor dezelfde dekking.

Zelf sparen niet slim
Volgens Schouten is het momenteel niet slim om zelf voor je uitvaart te sparen. ‘Met de huidige rentestand is het op dit moment voordeliger om een uitvaartverzekering af te sluiten. Wanneer iemand van 18 jaar een uitvaartverzekering afsluit, bespaart hij €5.262,40 ten opzichte van wanneer hij zelf zou sparen.’

Bron: Uitvaartverzekeringwijzer

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES