Volksbank gaat 20.000 boeterentes opnieuw berekenen

Volksbank gaat 20.000 boeterentes opnieuw berekenen
© Pixabay

De bank gaat de boeterentes van 20.000 hypotheken die voor 14 juli 2016 vervroegd zijn afgelost of overgesloten, opnieuw berekenen. Het gaat om hypotheken van SNS, RegioBank en BLG Wonen. Teveel betaalde bedragen worden teruggeven. Dit melden de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis.

Volgens beide consumentenorganisaties gaf de Volksbank in gesprekken toe dat – volgens eigen onderzoek – de berekening van de boeterentes beter had gekund. De bank heeft vervolgens een nieuwe berekeningswijze opgesteld die de consumentenorganisaties passend en eerlijk vinden.

Leidraad
Tussen 2011 en 2016 sloten ongeveer 100.000 huiseigenaren hun hypotheek vervroegd over naar een lagere rente. Volgens onderzoek van de Consumentenbond in 2017 brachten veel banken hun klanten in die tijd een te hoge boeterente in rekening. Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond deden daarop een moreel appèl op alle banken om hun klanten daarvoor te compenseren.

In maart 2017 stelde toezichthouder AFM een leidraad op waarin staat hoe geldverstrekkers de boeterente moeten berekenen. Iedereen die zijn hypotheek ná 14 juli 2016 heeft overgesloten, moet na een herberekening volgens deze richtlijn voor het teveel betaalde inmiddels zijn gecompenseerd.

Periode vóór 2016
VEH en Consumentenbond willen dat ook consumenten die vóór die datum een te hoge boeterente hebben betaald, worden gecompenseerd. De Volksbank is de eerste bank die ook boeterentes in een periode van vijf jaar vóór de AFM-richtlijn opnieuw berekent en waar nodig herstelt. De bank past de nieuwe berekeningswijze toe op alle hypotheken die na 14 juli 2011 zijn overgesloten en waarvoor klanten een boeterente hebben betaald. VEH roept andere banken op om het voorbeeld van de Volksbank snel te volgen.

In februari zijn VEH en de Consumentenbond een proces gestart tegen Delta Lloyd. Zij willen een principiële rechterlijke uitspraak over de wijze waarop Delta Lloyd de boeterente berekende in de periode vóór 2016. Als de rechter de consumentenorganisaties in het gelijk stelt, opent dat de weg voor klanten van andere banken om ook de in die jaren te veel betaalde boeterente terug te krijgen.

Bron: Consumentenbond, VEH

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES