Vivat en SRLEV beboet wegens overtreden provisieverbod

Vivat en SRLEV beboet wegens overtreden provisieverbod
© Pixabay

Vivat-dochters SRLEV N.V. en Vivat Schadeverzekeringen N.V. hebben boetes van in totaal €400.000 opgelegd gekregen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De boetes zijn opgelegd voor het organiseren van een reis naar China voor tussenpersonen.

SRLEV en Vivat Schadeverzekeringen hebben hiermee het provisieverbod overtreden; Vivat Schadeverzekeringen heeft bovendien gehandeld in strijd met de regels voor een passende volmachtbeloning.

SRLEV en Vivat Schadeverzekeringen organiseerden de reis naar Beijing voor 35 medewerkers van financiële dienstverleners waarmee zij samenwerkten. Doel van de reis was om de genodigden te laten kennismaken met de Chinese cultuur en manier van zaken doen, in het bijzonder waar het ging om Anbang, de uiteindelijke aandeelhouder van beide ondernemingen.

De AFM merkt een reis als deze aan als een niet toegestane vorm van beloning, ook als de uitgenodigde deelnemers zelf alle kosten dragen. De exclusiviteit van de reis maakt deze op zichzelf al tot een – niet geldelijke – beloning. In dit geval kwam daarbij dat de kosten van de reis wel grotendeels, maar niet volledig werden doorbelast. De reis leverde dus ook in financiële zin een beloning op.

Passende boete
De AFM vindt in dit geval een boete van in totaal €400.000 (per verzekeraar €200.000) passend. Op zichzelf vindt de toezichthouder overtreding van het provisieverbod ernstig, maar zij heeft bij het bepalen van de boetes rekening gehouden met de omstandigheden. Dat zijn de relatief geringe omvang van de overtreding, een mindere mate van verwijtbaarheid en de door SRLEV en Vivat Schadeverzekeringen getroffen maatregelen om herhaling van overtredingen als deze te voorkomen.

Bron: AFM

GEEN REACTIES