Vijftig procent meer ziektemeldingen dan voor pandemie

Vijftig procent meer ziektemeldingen dan voor pandemie
© Pixabay

Het ziekteverzuim van werknemers in het midden- en kleinbedrijf is het hoogst in vier jaar. In de eerste tien weken van dit jaar is er een toename van 50 procent te zien. Dit komt mede door het afschaffen van het thuiswerkadvies, zegt verzekeraar Interpolis in haar maandelijkse Bedrijvenmonitor.

Het aantal ziekmeldingen in 2022 ligt tot nu toe hoger dan in de drie jaar voor corona. Van de bevraagde mkb-ondernemers maakt 29 procent zich zorgen over het gezond houden van personeel. Hoewel werknemers minder ziek zijn van de omikron-variant en de ziekenhuisopnames stabiel blijven, loopt het verzuim op en leidt dit in verschillende sectoren tot personeelstekort.

Een derde van de mkb-ondernemers heeft het werven van personeel dan ook hoog op de agenda staan. René Voets, directeur Bedrijven van Interpolis: ‘Vooral in sectoren waarbij er niet vanuit huis gewerkt kan worden, zoals de horeca, beveiliging en zorg, zie je dat er grote problemen ontstaan door personeelstekort. We zien in onze BedrijvenMonitor dan ook terug dat dit tekort de afgelopen maanden een grote zorg is voor mkb-ondernemers’.

Afspraken over thuiswerken

Uit de BedrijvenMonitor, uitgevoerd door Ipsos, komt verder naar voren dat twee op de vijf mkb’ers van plan is om thuiswerken te blijven stimuleren. Voets adviseert om hier afspraken over te maken: ‘Spreek bijvoorbeeld met elkaar af dat er de eerste dagen na terugkomst van vakantie, waarbij de kans op een corona-besmetting groter is, vanuit huis gewerkt wordt. Maak ook de afspraak dat als een werknemer griepklachten heeft, deze thuis werkt. Ook als het niet gaat om een corona-besmetting. Daarmee voorkomen we met elkaar dat het ziekteverzuim onnodig toeneemt de komende periode’.

Bron: Interpolis

GEEN REACTIES