Vertrouwen in woningmarkt neemt toe

De stijging is vooral te verklaren door de positievere verwachtingen ten aanzien van het aantal huizen dat verkocht zal worden.

Dat meldt het ING Woonbericht. Zeven op de tien koopwoningbezitters denkt dat zijn huis minder waard is geworden door de crisis, maar 54% gaat ervan uit dat hun huis wel nog meer waard is dan de hoogte van hun hypotheek. Een kwart gaat er echter van uit dat hun hypotheek op dit moment ‘onder water staat’ en dus hoger is dan de waarde van het huis. Van de koopwoningbezitters die denken dat hun huis minder waard is geworden, maakt 45% zich geen zorgen. 9% maakt zich hier wel veel zorgen over. De aangescherpte normen in het Lenteakkoord, waarbij kopers vanaf 1 januari 2013 hun hypotheek geleidelijk moeten aflossen en niet meer mogen lenen dan de woningwaarde, hebben effect op de plannen van starters. Zo zegt een vijfde van de starters de komende jaren geen huis te kunnen kopen terwijl 43% hierdoor het liefst dit jaar nog een huis zou willen kopen. Meer dan de helft van de koopwoningbezitters vindt verplicht aflossen op de hypotheek een goed idee.

Het aantal koopwoningbezitters dat verwacht dat hun huis bij verkoop binnen vier tot zes maanden verkocht zal zijn, neemt dit kwartaal verder af en komt nu uit op 22%. In het tweede kwartaal was dit nog 25%. De verwachting dat het huis zeven tot twaalf maanden te koop zal staan, is juist toegenomen, van 27% naar 30%. Het sentiment ten aanzien van de eigen financiële situatie is verbeterd: het aantal mensen dat zich hier zorgen over maakt is afgenomen. Starters maken zich wel meer zorgen of zij een koopwoning kunnen betalen.

GEEN REACTIES