Vernieuwd RMiA wijzigt assessment voor toetreding

Vernieuwd RMiA wijzigt assessment voor toetreding

Het nieuwe Register van Makelaars en Adviseurs in Assurantiën (RMiA) voert een nieuw toetredingsassessment in. Met deze opzet wil het Register beter aansluiten bij de huidige adviespraktijk; ook moet de uitkomst zo objectiever beoordeeld kunnen worden.

Het assessment wordt opgesplitst in een nieuw, schriftelijk onderdeel en een mondeling gedeelte. Het schriftelijke onderdeel bestaat uit het beantwoorden van vijf verschillende vragen over een relevante case, die ieder gebaseerd zijn op een (ander) gedeelte van de Assurantie A-examenstof. Deze vragen gaan over A-Algemeen, A-Brand, A-Transport, A-Varia (Aansprakelijkheid) en A-Varia (Inkomen). De kandidaat krijgt maximaal 50 minuten om de vragen te beantwoorden. Direct na afsluiting van het schriftelijke gedeelte volgt het mondelinge deel van de test dat 30 minuten duurt. De testcommissie neemt samen met de kandidaat de vijf vragen uit het schriftelijke gedeelte door en vraagt de kandidaat om een mondelinge toelichting te geven. In april en mei gaan de eerste kandidaten op voor het nieuwe assessment.

Registers samengevoegd
Met ingang van 1 januari van dit jaar zijn de registers van Makelaars in Assurantiën (RMiA) en Adviseurs in Assurantiën (RAiA) samengevoegd tot één nieuw register, het RMiA. Reden voor de samenvoeging is verhoging van het kennisniveau van zowel makelaars als adviseurs in assurantiën. Daarnaast willen de besturen dat het nieuwe RMiA een onderscheidend keurmerk wordt, duidelijker voor de klant en aantrekkelijker voor nieuwe leden. Andere belangrijke reden om te komen tot het nieuwe register, is het groeiende gat tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt als het gaat om zakelijke adviseurs op hbo-niveau die zich richten op generalistisch advies voor (groot) zakelijke klanten.

De nieuwe erkenningsregeling is onderdeel van de Stichting Assurantie Registratie (SAR). Het bestuur van het nieuwe RMiA meldt dat het inmiddels een “ongekend groot aantal” nieuwe aanmeldingen heeft ontvangen van kandidaten die willen toetreden. Het RMiA-register kent op dit moment ruim 500 ingeschreven die naast het Assurantie A-diploma minimaal drie jaar werkzaam zijn in de (groot)zakelijke assurantiemarkt en de jaarlijkse Permanente Educatie bij het Register volgen.

Bron: RMiA

GEEN REACTIES