ABN Amro ziet marktaandeel hypotheken weer dalen

NN: introductie automatisch dalen risico-opslag hypotheken vertraagd
© Pixabay

ABN Amro heeft net als ING last van de hevige concurrentie op de hypotheekmarkt. Het marktaandeel kwam in het vierde kwartaal lager uit.

In het derde kwartaal was het marktaandeel nog 22%, dit daalde in het afgelopen kwartaal naar 18%. In bedragen daalde de hypotheekproductie van €4,9 mrd naar €4 mrd. Overigens is dit nog wel hoger dan het vierde kwartaal van 2018 en de eerste twee kwartalen van dit jaar. De bank was in de eerste negen maanden juist bezig aan een opmars. De cijfers omvatten naast het merk ABN Amro eveneens de hypotheken van het merk Florius. ABN wijt de daling in het vierde kwartaal aan de sterke concurrentie op de markt.

Het bedrag aan aflossingen steeg in het vierde kwartaal met €600 mln naar €4,8 mrd. De nettoproductie komt daardoor uit op €0,8 mrd negatief. De totale hypotheekportefeuille nam daardoor af naar iets meer dan €148 mrd. Ook bij ING was in het vierde kwartaal het saldo aan nieuwe productie en aflossingen negatief.

Opmerkelijk in de hypotheekcijfers is dat de LTV van de portefeuille met twee procentpunt toenam in het vierde kwartaal, terwijl de trend in de laatste jaren dalende is. Volgens ABN komt dit door een boekhoudkundige aanpassing. Voor de lange termijn verwacht de bank dat de LTV verder daalt door de stijgende huizenprijzen, contractuele en extra aflossingen en de geleidelijke afbouw van de hypotheekrenteaftrek.

GEEN REACTIES