Verkoop woning levert gemiddeld 32 duizend euro winst op

Percentage van de in 2017 verkochte woningen waarvan de verkoopprijs hoger is dan de aankoopprijs, gesplitst naar winstmarge. © Calcasa

2017 blijkt een zeer gunstig jaar voor de woningverkoper. Driekwart van de woningen werd dit jaar met winst verkocht. Hun verkoopsom lag gemiddeld 32 duizend euro boven de oorspronkelijke aankoopsom. Amsterdamse huizenbezitters kunnen rekenen op een nog hogere winstmarge: woningen werden hier met gemiddeld 131 duizend euro winst verkocht. Dit meldt Calcasa in het nieuwste kwartaalbericht over de woningmarkt.

Woningverkopers in Noord-Holland zijn het beste af: zij maakten gemiddeld 75 duizend euro winst. In Flevoland daarentegen ligt de gemiddelde winst met 14 duizend euro het laagst.

Het slechtste aankoopjaar is 2008. Slechts de helft van de woningen die in 2008 zijn gekocht, is in 2017 met winst verkocht. Zoals in Amsterdam, daar wordt op deze woningen nog altijd gemiddeld 85 duizend euro winst gemaakt. Maar mensen die in 2008 een woning kochten in Gelderland, zijn het slechtste af: zij lijden een gemiddeld verlies van 13 duizend euro.

Virtuele winst
Bijna alle woningen (96%) zijn op papier in prijs gestegen sinds hun aanschaf en staan daarmee op virtuele winst. De helft hiervan zou bij verkoop minstens 20% meer waard zijn. Dit komt neer op een virtuele winst van gemiddeld 43 duizend euro. Bij een kwart van de woningen is die winst zelfs meer dan 100 duizend euro. Het aantal woningverkopers dat bij verkoop verlies zou lijden, is teruggelopen van 340 duizend in het eerste kwartaal naar 213 duizend in het derde kwartaal van 2017.

De gemiddelde virtuele winst is met 89 duizend euro het hoogst in Noord-Holland en het laagst in Limburg met 17 duizend euro (zie figuur 3).

Zo’n 3,5 miljoen woningen zouden bij verkoop minstens 10% meer waard zijn. Deze woningen staan vooral in de provincies Noord-Holland (89%), Utrecht (86%) en Zuid-Holland (81%) (zie figuur 4). En bijna 2 miljoen woningen zijn op papier zelfs 40% of meer in waarde gestegen. In Noord-Holland geldt dit voor meer dan de helft van de woningen. Limburg en Flevoland blijven achter: in beide provincies is ongeveer een kwart van de woningen 40% of meer in prijs gestegen.

Bron: Calcasa

Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

 

 

 

 

GEEN REACTIES