Vergelijkingssites negeren collectieve zorgpremies

Vergelijkingssites geven een onvolledig en vertekend beeld en overtreden daarmee de Wft-regels zeker nu vrijwel iedereen tot een collectief kan toetreden

Vergelijkingssites van zorgverzekeringen nemen premies van collectieve zorgverzekeringen niet mee in hun aanbod, terwijl die fors lager liggen. Dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Mercer. Daarnaast hebben vrijwel alle werkgeverscollectieven een betere prijs/kwaliteitverhouding dan polissen aangeboden door vergelijkingssites. Consumenten krijgen daardoor een onvolledig en vertekend beeld bij het vergelijken en afsluiten van een zorgverzekering.

Mercer onderzocht, op basis van dezelfde data die de vergelijkingssites gebruiken, de premies en voorwaarden van een representatief aanbod van Nederlandse zorgverzekeraars aan werkgevers. Daar komen, met collectiviteitskorting, hele andere gegevens in naar voren dan die de vergelijkingssites aan consumenten laten zien. In de top 3 goedkoopste zorgverzekeringen met collectiviteitskorting staan bijvoorbeeld twee verzekeringen die een vijfde en achtste plaats innemen bij het aanbod van de vergelijkingssites.

Uit het onderzoek van Mercer blijkt dat vergelijkingssites het klantbelang niet voorop stellen.

En dat zijn zij wel verplicht omdat zij in elk geval optreden als bemiddelaar. Door per individuele bezoeker een toplijst te publiceren van op zijn ingevoerde gegevens toegesneden specifieke producten is te verdedigen dat zij zich tevens gedragen als adviseur volgens de Wft-definitie.

In die hoedanigheid hebben zij te voldoen aan de (zorgplicht)regels van Wft en Bgfo. “Hun handelwijze is verre van objectief”, concludeert Mercer, “en de werknemer en ook veel gepensioneerde werknemers zijn daar de dupe van.”

Top 10 inclusief collectiviteitskorting

In onderstaande tabel (premies bekend per 15-11-13) heeft Mercer de top 10 goedkoopste zorgverzekeraars met collectiviteitskorting opgenomen. In de tabel staat ook de positie wanneer de korting niet is meegerekend. De posities zijn bepaald op basis van de basispremie met een minimaal eigen risico.

Positie Product (Positie zonder collectiviteitskorting)

1 Zilveren Kruis Achmea Beter Af Selectief Polis (5)

2 Zekur (1)

3 VGZ VGZ Natura Selectief (8)

4 CZ Collectief Zorgbewustpolis (9)

5 TakeCareNow! Internetbasispolis (2)

6 UnitedConsumers (VGZ) VGZ Natura (3)

7 Menzis BudgetBewust (4)

8 CZ Collectief Zorg-op-maat-polis (12)

9 VGZ VGZ Natura (13)

10 Menzis ZorgVerzorgd (11)

ING-rekeninghouders collectief

ING maakt vandaag de start van een mega-collectiviteit bekend waarbij al haar rekeninghouders zich kunnen aansluiten. Risicohouder is VGZ. De collectiviteitskorting op een basispolis (zowel natura als restitutie) bedraagt 10% en 15% voor de VGZ-aanvullende verzekeringen met uitzondering van de tandartsverzekering. Daarnaast krijgt de ING-klant twee maanden premievrij bij de VGZ aanvullende verzekeringen (exclusief de tandartsdekkingen) in het eerste jaar.

GEEN REACTIES