Verbond schrikt van lage tarieven bij uitbesteding rechtsbijstand

Verbond schrikt van lage tarieven bij uitbesteding rechtsbijstand
© Pixabay

Rechtsbijstandverzekeraars moeten onderzoek doen naar hun uitbestedingsrelaties. Deze oproep deed Richard Weurding, directeur van het Verbond van Verzekeraars, in de uitzending van tv-programma Radar op 4 maart.

In de Radar-uitzending kwamen netwerkkantoren aan de orde die namens een aantal verzekeraars rechtsbijstanddossiers uitbesteedden aan zzp’ers tegen zeer lage tarieven. Radar had via een klokkenluider stukken ontvangen waaruit blijkt dat er regelmatig gewerkt wordt met een fixed fee: een vaste prijs per dossier. Een zelfstandige krijgt 25 tot 50 dossiers toegeschoven en krijgt per dossier een vaste prijs van 375 tot 425 euro exclusief BTW, ongeacht hoeveel werk het daadwerkelijk kost. Op het contract zit ‘strikte geheimhouding’.

‘Geen representatief beeld’
In de studio liet Weurding weten geschrokken te zijn van dit voorbeeld en hij benadrukte dat dit geen representatief beeld is van de sector. “De vergoeding moet van een dusdanig niveau zijn om goede rechtshulp te kunnen verlenen. Daarnaast moet de consument altijd op de hoogte gesteld worden als zijn zaak wordt uitbesteed”, vertelt Weurding. “De rechtsbijstandverzekeraar blijft altijd eindverantwoordelijk voor de rechtshulp aan de klant.”

‘Specifieke expertise’
Het kan voorkomen dat een zaak door een rechtsbijstandverzekeraar wordt uitbesteed omdat er ‘specifieke expertise’ nodig is of door een grote piek van zaken op een bepaald rechtsgebied. Verzekeraars werken hiervoor vaak samen met netwerkkantoren waarmee vaste tarieven zijn afgesproken. Het netwerkkantoor dient te voldoen aan dezelfde kwaliteitsstandaarden van de rechtsbijstandverzekeraar en de klant moet over de uitbesteding geïnformeerd worden.

Weurding liet weten in gesprek te gaan met rechtsbijstandverzekeraars om het uitbestedingsbeleid te beoordelen. “Uit onderzoeken van de Consumentenbond en toezichthouder AFM blijkt dat rechtsbijstandverzekeraars een goede waardering krijgen voor hun werk. Er moet goed gekeken worden naar het uitbestedingsbeleid, zodat de kwaliteit gewaarborgd blijft.”

Bron: Verbond van Verzekeraars

GEEN REACTIES