Verbond roept leden op softwarecontracten te checken

Verbond roept leden op softwarecontracten te checken
© Pixabay

Het Verbond van Verzekeraars roept zijn leden op een extra check uit te voeren op hun softwarecontracten, voor het geval dat een IT-leverancier omvalt door de coronacrisis. Bij een onverhoopt faillissement moeten verzekeraars de broncodes van hun applicaties kunnen overnemen.

Vorige week berichtte het Financieele Dagblad over de verwachte faillissementsgolf ten gevolge van de coronacrisis. Deze faillissementen kunnen ook softwarehuizen treffen. De coronacrisis vormt daarmee indirect een reële bedreiging voor de continuïteit en beschikbaarheid van vitale softwaresystemen voor het bedrijfsleven. Naar aanleiding van dit artikel stuurt het Verbond nu deze waarschuwing uit naar zijn leden.

Veel verzekeraars laten hun software ontwerpen en onderhouden door softwarehuizen. “Valt een IT-leverancier om, dan kan dat verstrekkende gevolgen hebben voor de betreffende verzekeraar”, aldus Jos Schaffers, beleidsadviseur Big Data & Privacy bij het Verbond. “Veel verzekeraars werken met zogeheten ‘escrow-contracten’. Dit betekent dat de verzekeraar de broncode van de betreffende applicaties kan overnemen als een leverancier omvalt. Ik raad verzekeraars aan een extra check te doen op de aanwezigheid van dergelijke contracten.”

Bron: Verbond van Verzekeraars

GEEN REACTIES