Verbond: aantal verkeersslachtoffers moet snel omlaag

Verbond: aantal verkeersslachtoffers moet snel omlaag
© Pixabay

De overheid moet haast maken met het terugdringen van het aantal verkeersslachtoffers. Deze oproep doet de Verkeersveiligheidscoalitie, waaraan o.a. het Verbond van Verzekeraars deelneemt. Er moet structureel meer geld worden geïnvesteerd in verkeersveiligheid, aangezien het aantal verkeersdoden niet meer daalt en het aantal gewonden zelfs stijgt.

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft vandaag het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030, met de ambitie van nul verkeersdoden, naar de Tweede Kamer gestuurd. De Verkeersveiligheidscoalitie steunt de minister daarin. Tegelijkertijd roept de coalitie op om vaart te maken met het terugdringen van het aantal verkeersslachtoffers.

Het aantal verkeersdoden bedroeg 613 in 2017. Het aantal ernstig gewonden stijgt sinds 2006 en bedraagt momenteel naar verwachting rond de 21.400 personen. Tweederde daarvan zijn fietsers, aldus onderzoeksinstituut SWOV. De kosten aan verkeersongevallen per jaar bedragen 14 miljard euro.

Volgens de Verkeersveiligheidscoalitie zijn er, naast gedragsbeïnvloeding, structurele investeringen nodig, zoals onderhoud en aanleg van veilige (fiets)infrastructuur, een goede handhaving en betere ongevallenregistratie. Ook moet er meer aandacht komen voor veiliger auto’s.

In 2017 presenteerde de Verkeersveiligheidscoalitie het manifest ‘Maak van verkeersveiligheid een nationale prioriteit’. Dit manifest is overgenomen in het regeerakkoord. Het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 (Veilig van deur tot deur) betreft een gezamenlijke visie op het verkeersveiligheidsbeleid.

Bron: Verbond van Verzekeraars, ANWB

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

 

GEEN REACTIES