Lage spaarrente doet aantal beleggende huishoudens met 14% stijgen

Lage spaarrente doet aantal beleggende huishoudens met 14% stijgen
© Pixabay

Sinds de spaarrente in 2016 structureel onder de 1% daalde, is het aantal beleggende huishoudens, na jarenlange stilstand, gaan groeien. In 2016 groeide het aantal beleggende huishoudens met 9%, dit jaar tot nu toe met 14%. Zo’n sterke toename is sinds de beurshausse eind jaren 90 niet meer gezien. Nederland telt nu circa 1.385.000 beleggende huishoudens.

Dit blijkt uit Retail Investor, het jaarlijkse onderzoek van Kantar TNS (voorheen TNS NIPO). De bevindingen zijn gebaseerd op een onderzoek onder een representatieve steekproef van 36.904 huishoudens en een vervolgonderzoek onder 1.028 beleggende huishoudens.

Het aantal beleggende huishoudens ligt nog onder het record van 1,9 miljoen dat in het jaar 2000 werd bereikt. Sterker nog, gezien de groei van de Nederlandse bevolking sinds die tijd zouden we nu 2,2 miljoen beleggende huishoudens moeten tellen om dat record te evenaren.

Veiligheidsperceptie
Beleggen is jarenlang een melaats begrip geweest, aldus Kantar TNS, nadat beurscrashes en de financiële crisis roet in het eten hadden gegooid. “Dat sentiment is inmiddels gekeerd want een groeiende groep beleggers spreekt van een gunstig beursklimaat. We zien net als in de jaren 90 het bandwagon-effect weer optreden: onder degenen die in de afgelopen jaren gestart zijn met beleggen, zag de helft dat mensen in hun omgeving dat ook gingen doen. Maar het meest opmerkelijk is wellicht de veiligheidsperceptie: die is nu even groot als in de jaren 90 want een even grote groep beleggers als toen is nu van mening dat beleggen steeds veiliger is geworden. De stabiele ontwikkeling van de beurs in 2017 is daar zonder twijfel debet aan.”

Bitcoin
Nauwelijks 2% van de beleggende huishoudens heeft crypto-currencies zoals de bitcoin in bezit en dat is even hoog als onder niet-beleggende huishoudens. Anders gezegd: crypto-currencies worden door beleggers niet meer of minder vaak als een belegging beschouwd.

Bron: Kantar TNS

Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES