Verzekeraars krijgen meeste brandschadeclaims uit Overijssel en Drenthe

Verzekeraars krijgen meeste brandschadeclaims uit Overijssel en Drenthe
© Verbond van Verzekeraars

Het aantal brandclaims is vorig jaar licht gedaald – vermoedelijk doordat het aantal dagen met heftig noodweer beperkt was. Wel zijn er grote regionale verschillen. In Overijssel en Drenthe noteerden verzekeraars relatief de meeste brandclaims per 1.000 huishoudens, in Zeeland en Friesland de minste. Opvallende oorzaak van woningbranden vormen de opladers van smartphones en tablets.

Dat meldt de Risicomonitor Woningbranden, die het Verbond van Verzekeraars samen met Brandweer Nederland heeft opgesteld. Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van het Verbond noteerde 103.657 claims in 2016, circa 600 minder dan het jaar ervoor. De meeste brandschadeclaims op opstal- en inboedelverzekeringen zien verzekeraars rondom de jaarwisseling. De brandweer wordt lang niet bij elke gemelde brandclaim ingezet. Vaak gaat het ook om kleine brand- of schroeischade: veel cijfers in de Risicomonitor zijn gebaseerd op schadeclaims van verzekerden met ‘brand’ als oorzaak.

Grote regionale verschillen
De impact van noodweer – wolkbreuken en onweer leiden tot brandjes – liet zich duidelijk zien tijdens de hagel- en onweersbui die 23 juni vorig jaar Oost-Brabant en Midden-Limburg trof. Het aantal brandclaims lag toen landelijk 2 á 3 keer zo hoog als gemiddeld. Afgezien daarvan daalde over heel 2016 het aantal claims per 1.000 huishoudens in de zuidelijke provincies.

In Oost-Nederland steeg het aantal verzekerden dat hun brandverzekeraar belde, met Overijssel (23,1 claims per 1.000 huishoudens) en Drenthe (18,5) als ‘koplopers’. Ook de steden met de meeste brandclaims per 1.000 huishoudens liggen in Oost-Nederland: Zwolle en Enschede. In Amsterdam en Delft kwamen relatief de minste claims binnen.

In 2016 vielen 47 doden bij fatale woningbranden, blijkt uit gegevens van Brandweer Nederland en het Instituut Fysieke Veiligheid. Huisartsen moeten jaarlijks 75.000 brandwonden behandelen, een kwart daarvan betreft brandwondongevallen met kinderen.

Koken, stoken en elektra
De top vijf van brandoorzaken wordt gevormd door koken, stoken, elektrische apparaten, elektra en roken. Brandweeronderzoek maakt duidelijk dat de helft van de fatale woningbranden begint in de woonkamer, gevolgd door de slaapkamer (19 procent) en keuken (16 procent).

Brandweer en verzekeraars adviseren om geen batterijen of lithium-accu’s, zoals in smartphones of tablets, op te laden als men niet thuis is of ligt te slapen. Ook belangrijk: voorkom ‘overladen’. Als de telefoon, tablet of apparatuur is opgeladen, is het verstandig meteen de stekker uit het stopcontact te halen.

Bron: Verbond van Verzekeraars

GEEN REACTIES