VEH pleit voor schrappen bankkosten bij aanpassen aflossingsvrije hypotheek

VEH pleit voor schrappen bankkosten bij aanpassen aflossingsvrije hypotheek
© Pixabay

Vereniging Eigen Huis roept banken op om geen kosten in rekening te brengen wanneer klanten tijdens de ‘Aflossingsblij’-campagne hun aflossingsvrije hypotheek willen aanpassen. Deze campagne gaat volgens Vereniging Eigen Huis pas echt werken als de drempels voor het aanpassen van een aflossingsvrije hypotheek worden verlaagd. De vereniging heeft hierover een brief gestuurd naar ABN AMRO, Rabobank, ING en SNS bank.

Vandaag is de publiekscampagne ‘Word ook aflossingsblij’ gestart om mensen bewust te maken van de mogelijke gevolgen als hun hypotheek na 30 jaar afloopt. De Nederlandse hypotheekschuld bestaat voor 55% uit aflossingsvrije hypotheken, 340 miljard euro. Zo’n 870.000 huishoudens hebben een volledig aflossingsvrije hypotheek. Zo’n 420.000 huishoudens – 1 op de 6 – met een aflossingsvrije hypotheek komen mogelijk in de problemen aan het einde van de looptijd, berekende online hypotheekadviseur Ikbenfrits.nl enkele maanden geleden.

Consumenten met een aflossingsvrije hypotheek kunnen in de toekomst tegen veranderingen aanlopen die van invloed zijn op hun financiële situatie. Allereerst kan het inkomen dalen vanwege het bereiken van de pensioenleeftijd. Daarnaast hebben huiseigenaren na dertig jaar geen recht meer op de hypotheekrenteaftrek. Tot slot, kunnen de maandlasten van een nieuwe hypotheek stijgen doordat bij een nieuwe hypotheek minimaal 50% van de marktwaarde van de woning moet worden afgelost. In het uiterste geval moet dan het huis worden verkocht.

Gratis scan
Veel huiseigenaren zien op tegen het veranderen van hun voordelige aflossingsvrije hypotheek, aldus VEH. Bij het oversluiten naar een annuïteitenhypotheek kan de boeterente oplopen tot duizenden euro’s, terwijl tegelijkertijd de maandelijkse hypotheeklasten zullen stijgen doordat er wordt afgelost. VEH roept banken op om deze overstap aantrekkelijker maken door de kosten van hypotheekaanpassingen zoveel mogelijk te schrappen. VEH biedt op www.scanuwaflossingsvrijehypotheek.nl een gratis en simpel te gebruiken scan waarmee mensen snel en eenvoudig kunnen zien of het nodig is in actie te komen.

Bron: VEH, NVB

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES