VEH: hypotheekrente kan kwart lager

De gemiddelde hypotheekrente van 4,7% bij 10 jaar rentevast zou eigenlijk 3,7% moeten zijn, net als in ons omringende landen.

Dit stelt Vereniging Eigen Huis in de Rentebarometer die zij in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam heeft ontwikkeld.

De barometer toont maandelijks de gemiddelde overwinst die banken bovenop de gebruikelijke winstmarge aan hun klanten verdienen. “De Rentebarometer gaat terug tot mei 2009 en maakt een einde aan de onduidelijkheid die al jaren bestaat over marges op hypotheekrente”, claimt Eigen Huis.

Zij beschuldigt de banken ervan dat zij de marge verlaagden op het moment dat de NMa daar onderzoek naar deed, “om ze vervolgens direct na publicatie van het onderzoek weer sterk te verhogen”.
VEH: “Inmiddels staan de winstmarges weer op een hoog niveau van 0,85 procentpunt. Het voordeel van de lage rente die banken zelf op de kapitaalmarkt betalen komt niet terecht bij de klanten, maar stroomt direct naar de eigen kas.”

Petitie

VEH is een petitie actie gestart. Iedereen die protest wil aantekenen tegen de hoge winstmarges op hypotheken kan de petitie tekenen op eigenhuis.nl.

GEEN REACTIES