“Liever reiskostenvergoeding dan lagere overdrachtsbelasting”

Bovag: “70,3% van de Nederlanders wil dat de politiek het reiskostenforfait intact laat en de overdrachtsbelasting op 6% houdt.”

Dat blijkt uit een onderzoek dat Multiscope verrichtte in opdracht van de BOVAG.

In de Nationale Autoshow op BNR maakte BOVAG-directeur Koos Burgman bekend dat 70,3 procent van de Nederlanders wil dat de politiek het reiskostenforfait intact laat en de overdrachtsbelasting op 6 procent houdt. “Zelfs van de mensen die aangeven op korte termijn te gaan verhuizen, ziet 67 procent liever dat de onbelaste vergoeding voor woon-werkverkeer behouden blijft in plaats van een lagere overdrachtsbelasting.”

Afschaffing van het reiskostenforfait wordt in een apart wetsvoorstel met het Belastingplan 2013 meegestuurd. dat op Prinsjesdag wordt gepresenteerd. Burgman: “Het onderzoek van Multiscope en BOVAG geeft aan dat de kiezer, en zelfs de huizenkoper, in elk geval totaal geen behoefte heeft aan een verlaagde overdrachtsbelasting ten koste van de onbelaste reiskostenvergoeding.”

De oplossing is dus eenvoudig, vindt BOVAG: “Aangezien de opbrengst van de ‘forensentaks’ ongeveer gelijk is aan de kosten van de lagere overdrachtsbelasting (1,5 miljard per jaar structureel), zou de keuze voor de politiek toch vrij eenvoudig moeten zijn. De ingangsdatum van de wet waarin onder andere wordt geregeld dat de overdrachtsbelasting structureel 2% zou worden is 1 januari 2013. Rondom de parlementaire behandeling van het Belastingplan is er dus nog tijd om dit element uit die wet terug te draaien.”

De lobby van BOVAG werkt dus op hoge toeren. Hoe is dat met de lobby van de hypothekenmarkt?

GEEN REACTIES