VEH dreigt met kort geding om schadevergoeding gaswinning

VEH dreigt met kort geding om vergoeding gasschade
© Pixabay

De Vereniging Eigen Huis bereidt een kort geding tegen de NAM voor om schadevergoeding voor de gedupeerden van de gasbevingen in Groningen af te dwingen. Wanneer minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat niet bevestigt dat hij de NAM zal dwingen het zogeheten wettelijke bewijsvermoeden toe te passen, dan stapt VEH naar de rechter, meldde zij na de laatste aardbeving op 8 januari.

Sinds maart vorig jaar ligt de afhandeling van nieuwe schademeldingen van de gasbevingen stil, omdat er nog altijd geen nieuw protocol voor afwikkeling van de schade is. De VEH wil hierop niet langer wachten, zo liet zij de minister vorige maand al weten. De vereniging concludeert dat schades, ook zonder protocol, direct kunnen worden opgelost met hantering van het wettelijk vastgelegde bewijsvermoeden.

Dit bewijsvermoeden, een omgekeerde bewijslast, geldt sinds 1 januari vorig jaar voor schades in het gaswinningsgebied. Er moet worden aangenomen dat de schade een gevolg is van gaswinning. Alleen als de NAM aan kan tonen dat de schade niet door gaswinning komt, kan ze met tegenbewijs komen. Dat geldt slechts voor uitzonderlijke gevallen, zo is gebleken uit jurisprudentie-onderzoek van de VEH.

Tegen het NOS-journaal zei VEH-directeur Cindy van de Velde: “Het is natuurlijk schandalig wat hier gebeurt. Er zijn inmiddels duizenden mensen gedupeerd. En wat doet de NAM: helemaal niets.”

Bron: VEH

Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES