Toyota RAV4 wordt het vaakst gestolen

Toyota RAV4 wordt het vaakst gestolen
© Nile, Pixabay

De meest gestolen auto is de Toyota RAV4. Specifieke reden? Er zijn er heel veel van verkocht. Met 1.166 gestolen auto’s, een toename van 13 procent t.o.v. 2022, voert Toyota de merkenranglijst aan, gevolgd door Volkswagen (in totaal 797 modellen, een toename van 1 procent) en Peugeot (366 exemplaren, -19 procent).

Dat meldt de ANWB, die met cijfers van het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) een Top-10 heeft samengesteld. Opvallend in de cijfers is dat de Opel Corsa het vaakst wordt teruggevonden (64 procent).

8 procent minder auto’s gestolen

In 2023 zijn er vergeleken met het voorgaande jaar 8 procent minder auto’s gestolen dan in het jaar ervoor: 5.844 stuks. Nog meer goed nieuws: het aantal autodiefstallen ligt nog altijd flink lager ligt dan in 2019, het laatste volle jaar voor de corona-uitbraak. Toen werden maar liefst 7.107 auto’s gestolen.

Oudere personenauto’s

Oudere personenauto’s blijven een favoriet doelwit voor dieven, ondanks afnemende diefstallen bij nieuwe en oudere modellen. De meeste gestolen auto’s hebben een leeftijd van 3, 4 en 5 jaar: zo’n 29 procent.

Nieuwe auto’s (tot 3 jaar) bleven vaker bij hun rechtmatige eigenaar. In deze categorie daalde het aantal diefstallen met 4 procent. Er was ook een daling bij modellen ouder dan 20 jaar: hier daalde het aantal diefstallen met bijna 6 procent.

Top 10 van meest gestolen auto’s

Bron ANWB

 

GEEN REACTIES