Zorgverzekeraars: geen foto’s meer nodig bij tertiaire borstreconstructie na kanker

Zorgverzekeraars: geen foto’s meer nodig bij tertiaire borstreconstructie na kanker
© MahmudAI, Pixabay

Zorgverzekeraars zullen geen foto’s meer vragen van patiënten die na borstkanker een vergoeding voor een borstreconstructie aanvragen. Deze beleidswijziging volgt op klachten van vrouwen die zelf foto’s moesten maken en opsturen. Ook zouden verzekeraars niet zorgvuldig met hun foto’s zijn omgegaan.

Het gaat om tertiaire (derde) borstreconstructies. De eerste en tweede reconstructie worden standaard vergoed, maar voor een vergoeding van een borstreconstructie die later opnieuw moet plaatsvinden (tertiaire borstreconstructie), vond nog wel een beoordeling plaats door de zorgverzekeraar.

Machtiging aanvragen

Daarvoor moest de plastisch chirurg een machtiging aanvragen bij de verzekeraar. Deze vroeg dan om foto’s die moesten bewijzen dat een nieuwe borstreconstructie echt nodig was. Zo hadden de betrokken partijen, waaronder Zorgverzekeraars Nederland, het afgesproken in 2022.

Deze borstfoto’s moesten in het ziekenhuis worden gemaakt. Desondanks vroegen sommige zorgverzekeraars ze ook aan de vrouwen zelf, omdat de plastisch chirurg ze niet zou willen sturen. Dit was voor vrouwen een pijnlijke ervaring. Bovendien raakten foto’s soms bij de zorgverzekeraar zoek, en moesten ze opnieuw worden gemaakt, aldus de NOS.

Aanvraagbeleid in fases aangepast

Na klachten hierover wordt nu het aanvraagbeleid voor de aanvragen in fases aangepast, aldus ZN. Foto’s hoeven “met onmiddellijke ingang” niet meer gedeeld te worden met de verzekeraar. Om administratieve redenen moeten chirurgen dit jaar nog wel een aanvraag (zonder foto’s) indienen, maar deze wordt standaard goedgekeurd. Vanaf 2025 wordt het machtigingsbeleid voor een volledige tertiaire borstreconstructie na borstkanker binnen de gecontracteerde zorg helemaal afgeschaft.

Petra van Holst, directeur Zorgverzekeraars Nederland: “Wij betreuren het dat de aanvragen voor een tertiaire borstreconstructie bij sommige vrouwen tot ongewenste situaties heeft geleid en daarmee het vertrouwen heeft geschaad. Ik ben blij dat dit is opgelost.”

Bron: Zorgverzekeraars Nederland, NOS

GEEN REACTIES