Stopcybercrime.nu: een belangrijke hulp bij preventie

45% van de Nederlandse ondernemers kent de risico’s van cybercrime niet terwijl 40% daarvan het afgelopen jaar slachtoffer is geweest.

De website stopcybercrime.nu is een initiatief van het het ministerie van Veiligheid en Justitie, Digibewust, TNO en MKB-Nederland.

Uit onderzoek van MKB-Nederland blijkt dat 60% van de ondernemers zich zorgen maakt over de beveiliging van hun systemen tegen cybercrime. En terecht: 40% was in 2012 slachtoffer van computervirussen, phishing en dergelijke. Bijna 45% geeft aan de risico’s van cybercrime niet te kennen en een nog groter percentage weet niet hoe zich daartegen te wapenen. De website geeft aan welke risico’s verbonden zijn aan het gebruik van computers, mobiele apparaten en pinautomaten. Die gaan veel verder dan het bekende hacken, virussen of phishing. Denk bijvoorbeeld aan cyberafpersing, cyberstalking, defacing (het veranderen van je website), de Ddos-aanvallen, het kraken van passwords, maar ook haatzaaien (het opzettelijk zwart maken van een bedrijf).

Stopcybercrime.nu geeft niet alleen een opsomming van de risico’s, maar heeft ook elf dossiers opgesteld die de ondernemer direct antwoord kunnen geven op de meest prangende vragen rond veilig ondernemen. Zo wordt op een praktische manier uitgelegd hoe een onderneming de computer of het netwerk zo goed mogelijk kan beveiligen.

Adviseurs voor de zakelijke markt kunnen samen met hun relatie een scan uitvoeren om na te gaan hoe veilig het bedrijf is. Een aanrader!

GEEN REACTIES