Stijging diefstal motoren

copyright Pixabay

Slecht nieuws voor verzekeraars: in het eerste halfjaar zijn er ruim 10% meer motoren gestolen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

In totaal kwam het aantal gestolen motoren het afgelopen halfjaar uit op 807. Dat blijkt uit de diefstalcijfers van de stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc), die binnenkort worden gepubliceerd.

De diefstalstijging bij motoren staat in contrast bij de cijfers van andere voertuigen: in alle categorieën wordt minder gestolen en meer teruggevonden. Volgens AVc-directeur Titus Visser daalt bovendien het terugvindpercentage: van 18,2 procent in 2016 tot 13,6 procent in het eerste halfjaar van 2017. “Van de honderd gestolen motoren, vinden we er ‘slechts’ veertien terug.”

Onderdelen
AVc heeft, overigens net als bij auto, het vermoeden dat motoren steeds vaker worden ontmanteld na diefstal. Visser noemt het enorme aantal onderdelen dat via internet wordt aangeboden, op zijn minst opvallend. “Pas kwamen we op 161.000 motoronderdelen uit. Van het merk Ducati bijvoorbeeld kwamen we maar liefst 9.000 advertenties tegen. Als je weet dat er vorig jaar 56 zijn gestolen en slechts twee zijn teruggevonden, dan worden onze vermoedens al snel bevestigd.”

Bron: Nieuwsbrief Verbond van Verzekeraars

GEEN REACTIES