Sterk WA-resultaat van Nh1816 komt niet alleen door corona

Nationale-Nederlanden en Vodafone starten prepaid autoverzekering
© Pixabay

Een winst op WA-motorrijtuigenverzekeringen van ruim 18 mln euro op een premie-inkomen van 110 mln. Dat lijkt bijna onwaarschijnlijk.

Toch staan de cijfers zwart op wit in het jaarverslag van Nh1816, dat vorige week op de website werd gezet. Een knappe prestatie natuurlijk en de vraag is natuurlijk wat de oorzaak is. Eerder al liet de verzekeraar weten dat vooral de beperkende coronamaatregelen een belangrijke rol speelden. Het autoverkeer nam af in 2020 in er waren daardoor minder schades. Dit komt eveneens naar voren in het resultaat van de cascoverzekeringen (+8,5 mln naar 20,7 mln euro).

Maar in de toelichting op de resultaten wordt nog een andere factor genoemd. Daarvoor moeten de zogeheten ‘uitloopresultaten’ uit vorige jaren worden bekeken. En daar blijkt dat Nh1816 in het bijzonder bij de motorrijtuigenpolissen zeer positieve cijfers neerzet. Vorig jaar was dit meer dan 15 mln euro, in 2019 zelfs 19,3 mln euro. Nh1816 zegt dat de oorzaak ‘een positieve ontwikkeling op een aantal aansprakelijkheidsschades’ is. Het heeft derhalve vooral betrekking op de WA-tak.

De vrees voor hogere aansprakelijkheidsclaims (o.m. medische kosten) was voor veel verzekeraars reden om de premies van WA-verzekeringen in de laatste paar jaar aanmerkelijk te verhogen. Nu blijkt, in elk geval bij Nh1816, dat de soep niet zo heet wordt gegeten. Dat kan toeval zijn maar eveneens een signaal dat verzekeraars te pessimistisch zijn ten aanzien van aansprakelijkheidsschades.

Vooralsnog profiteren de polishouders van Nh1816 nog niet in de vorm van een structureel lagere premie. De verzekeraar kiest ervoor om de winst nagenoeg geheel toe te voegen aan de reserves. Mede door de positieve resultaten van de laatste jaren is er nu een solvabiliteitsratio van maar liefst 235% (in 2019 nog 206%). Dat is meer dan 100 procentpunten boven de interne maatstaf. Met zoveel vet op de botten is er wat ruimte om te komen tot een betere prijsstelling.

GEEN REACTIES