Spaarrentes nu echt in de lift

Spaarrentes nu echt in de lift

Het jaar 2023 begint goed voor de spaarder. Nadat in 2022 de Europese Centrale Bank de rente flink verhoogde, bleven veel banken nog wat achter met het verhogen van hun rentetarieven voor vrij opneembare spaarrekeningen. Inmiddels is het echter mogelijk om 2% rente te krijgen op spaargeld. Daarvoor moet je echter niet bij een spaarbank zijn, maar bij een beleggingsplatform. Trade Republic geeft met ingang van begin januari deze hoge rente op het geldsaldo van alle klanten.

Rentes boven 1%

Het is nog niet eens zo lang geleden dat het bijna normaal was om zo goed als geen rente op je spaargeld te ontvangen. Daar is de afgelopen maanden snel verandering in gekomen. Begin januari is een rente van meer dan 1% al heel goed mogelijk. Banken die de hoogste rentes bieden, zijn bijvoorbeeld bunq, Bigbank en Renault Bank. Bij de grotere banken zoals ING en ABN AMRO mag je echter al blij zijn met 0,25% rente. Het kan dus zeker geen kwaad om eens verder te kijken naar de mogelijkheden. Hoewel het niet gebruikelijk is dat online beleggingsplatforms rente vergoeden over geld dat niet belegd is, is het toch juist zo’n beleggingsplatform dat nu de hoogste rente geeft.

Sparen in het buitenland

Opvallend is dat veel banken die hoge rentes bieden, in het buitenland gevestigd zijn. Dat hoeft geen probleem te zijn, zolang ze maar onder het depositogarantiestelsel vallen. Dat geldt in ieder geval voor Trade Republic. Hoewel deze organisatie zich in de eerste plaats profileert als instelling voor het beheren van vermogen via beleggingen, is er wel degelijk sprake van spaargeld als klanten (een deel van) hun saldo niet beleggen. Het bedrijf stalt het geld dat klanten contant aanhouden bij Citibank Europe plc en Deutsche Bank. Deze banken staan onder toezicht van respectievelijk de Centrale Bank van Ierland en de Deutsche Bundesbank en BaFin (de Duitse federale financiële toezichthoudende autoriteit). Spaargeld hier neerzetten lijkt dus vrij risicoloos te zijn, tot een tegoed van 100.000 euro. Overigens geeft Trade Republic alleen deze hoge rente over de eerste 50.000 euro.

Eigen belang

Trade Republic heeft de rente gelijkgesteld aan de rente het zelf krijgt bij de Europese Centrale Bank. ,,Wij geven die rente één op één door aan onze klanten. Dat gaat ten koste van onze winst’’, zegt Hugo Suidgeest, manager Nederland bij Trade Republic, in het AD. Dat het bedrijf winst inlevert, is echter een strategische beslissing. Het bedrijf hoopt dat mensen die er gaan sparen, uiteindelijk ook gaan beleggen en zo voor meer inkomsten zorgen.

Toekomstige renteverhogingen

Zowel De Nederlandsche Bank als ABN AMRO bank verwacht dat de ECB de rente het komende half jaar nog verder zal verhogen. ABN AMRO verwacht een stijging van in totaal 75 basispunten en DNB houdt rekening met meerdere stappen van 50 basispunten. Een verdere verhoging van de rente door de ECB heeft als doel te zorgen dat bedrijven en consumenten minder gaan lenen. Dit moet de economische groei afremmen en daarmee de inflatie binnen de perken houden. Voor de sparende consument betekent het echter dat er nog meer kans komt op hogere rentes voor het spaargeld.

GEEN REACTIES