Schadelast jaarwisseling stijgt weer: 10 miljoen euro in eerste schatting

Schadelast jaarwisseling stijgt weer: 10 miljoen euro in eerste schatting
© Nick, Pixabay

De particuliere verzekerde schade van de jaarwisseling wordt geschat op circa 10 miljoen euro, 1 miljoen euro meer dan vorig jaar. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars vandaag in een eerste schatting. De werkelijk verzekerde schade zal aanmerkelijk hoger liggen: medische kosten en claims op zakelijke verzekeringen zijn nog niet meegeteld.

Zo loopt de schadelast van onder meer de branden van een voormalig kerkgebouw in Veghel, een eendenfokkerij in Ermelo, en een aantal scholen in Amsterdam en Utrecht in de miljoenen, maar die zijn niet meegeteld.

De schatting van het Verbond is gebaseerd op de eerste claims die verzekeraars op oudejaarsavond en 1 januari registreerden en op het incidentenoverzicht van de Stichting Salvage. Het definitieve, gevalideerde schadebedrag kan pas in het navolgende jaar worden vastgesteld.

De schatting beperkt zich tot verzekerde schade die onder de dekking valt van particuliere opstal-, inboedel-, en autoverzekeringen (allrisk en beperkt casco). Medische kosten en schadebedragen voor bedrijven, scholen/kinderdagverblijven en overheidseigendommen zijn niet bekend en worden dus niet meegenomen in deze schatting.

Illegaal vuurwerk

Verbondsdirecteur Richard Weurding: “De vuurwerkverboden die diverse gemeenten hadden ingesteld blijken in de praktijk moeilijk te handhaven. De harde wind hielp ook niet mee. Daarnaast is er enorm veel illegaal vuurwerk geïmporteerd. Door deze factoren bevindt de vuurwerkschade zich weer op een hoger niveau dan de jaren tijdens corona.”

Tijdens en direct na nieuwjaarsnacht klaagden hulpdiensten al over het massaal negeren van lokale vuurwerkverboden en over het grote aantal gewonden. Een oogarts van het Oogziekenhuis in Rotterdam sprak van een “ouderwetse horrornacht”, met een vergelijkbaar aantal slachtoffers als voor de coronapandemie.

© Stichting Salvage

Smeulende vuurwerkresten

Ook stichting Salvage meldt een stijging van het aantal incidentmeldingen met 36% (van 77 naar 105). Die stijging is ook te zien in het aantal vuurwerkgerelateerde schades waarvoor Salvage bijstand heeft verleend. Zo speelde vuurwerk een rol in 51% van het totale aantal branden tijdens afgelopen jaarwisseling, het hoogste percentage in de afgelopen 10 jaar. Opvallend is dat er veel meldingen waren waarbij de vermoedelijke oorzaak van de branden smeulende vuurwerkresten waren, die niet goed waren uitgemaakt.

Bron: Verbond van Verzekeraars

GEEN REACTIES