Spaarrente blijft dalen

Spaarrente blijft dalen
© Pixabay

Er lijkt geen einde te komen aan de dalende trend van spaarrentetarieven. De gemiddelde rente van dagelijks opvraagbare spaarrekeningen is gedurende het tweede kwartaal van dit jaar verder gedaald tot 0,16%. Dit is een daling van 7% vergeleken met het vorige kwartaal. Een renteverhoging lijkt vooralsnog uitgesloten. Dit meldt onderzoeksinstituut Moneyview in de Spaarrentebarometer van het tweede kwartaal 2019.

De afgelopen drie maanden waren wederom zeer rustig met betrekking tot het aantal spaarrentewijzigingen: er zijn slechts vijftien wijzigingen geregistreerd, alle renteverlagingen. Eén aanbieder verlaagde in het tweede kwartaal de rente van haar spaarrekening zelfs tot twee keer toe met 0,05%.

Ongeveer een derde van de 50 dagelijks opvraagbare spaarrekeningen die momenteel worden aangeboden, heeft een rente van 0,05% of lager. Iets meer dan de helft daarvan zijn de spaarrekeningen van de traditionele grootbanken ABN AMRO, ING en Rabobank. Nog slechts 7 spaarrekeningen bieden een rentetarief hoger is dan 0,25%. Voor al deze producten gelden beperkende voorwaarden, zoals een minimale eerste inleg, het van tevoren aankondigen van een opname of een boete bij opnemen saldo van de rekening.

Op dit moment is de hoogste rente (0,45%) verkrijgbaar bij de CombiSpaarrekening (99) van DHB Bank. Bij deze spaarrekening moet de klant een geldopname 99 dagen van tevoren aankondigen. Voor spaarrekeningen zonder beperkende voorwaarden bedraagt de hoogste rente op dit moment 0,25%. Deze rente wordt door Anadolubank vergoed.

De rentetarieven bij dagelijks opvraagbare spaarrekeningen zijn vooral afhankelijk van de kortetermijnrente van de Europese Centrale Bank (ECB). Aangezien de ECB de voorbije maand aankondigde dat ze het rentetarief laag wil houden en zelfs hintte op een verdere verlaging, lijkt de kans op renteverhogingen voorlopig verkeken.

Deposito’s
Bij langetermijndeposito’s zijn in het tweede kwartaal 46 rentewijzigingen geregistreerd, waarvan zowaar vier verhogingen. Drie daarvan vonden plaats bij buitenlandse deposito’s die door spaarplatformen in Nederland worden aangeboden.

Het gemiddelde rentetarief bij langetermijndeposito’s is verder afgenomen ten opzichte van het vorige kwartaal. Bij een looptijd van 1, 5 en 10 jaar bedraagt deze momenteel respectievelijk 0,37%, 0,77% en 0,90%. De Letse BlueOrange Bank (vertegenwoordigd door het online spaarplatform Raisin) vergoedt de hoogste rente bij de looptijd van 1 jaar (1,15%). De Estse Inbank (eveneens vertegenwoordigd door Raisin) en de Slowaakse Privatbanka (vertegenwoordigd door het online spaarplatform Savedo) vergoeden de hoogste rente bij een looptijd van 5 jaar, namelijk 1,40%. De hoogste rente bij een 10-jaars deposito, 1,75%, wordt vergoed door de Estse Bigbank.

Bron: Moneyview

GEEN REACTIES