Slechte klimaatpolitiek grootste risico

Het onvermogen om de klimaatverandering aan te pakken, wordt gezien als het risico met de meeste impact de komende drie jaar. Dat stelt verzekeringsmakelaar Marsh.

Impact

Marsh interviewde voor haar periodieke risico-onderzoek 750 leden van het World Economic Forum. Uit de resultaten blijkt dat de geïnterviewden het politieke falen om de klimaatverandering om te buigen bestempelen als risico met de meeste impact. Een voorbeeld van deze impact is de voedselproductie, die afhankelijk is van weersomstandigheden. De dreiging van massavernietigingswapens staat op nummer twee, gevolgd door problemen als gevolg van watertekorten.

Waarschijnlijk

Risico’s die het WEF als het meest waarschijnlijk zien, betreft de migratiecrisis en conflicten tussen staten die voor regionale spanningen zorgen. Ook in deze categorie scoort de klimaatverandering hoog, bijvoorbeeld de risico’s van extreme weersomstandigheden en grote natuurrampen.

Economie

Daarnaast signaleert het rapport van Marsh dat de negatieve omstandigheden op de financiële markten en de structurele werkloosheid als serieuze problemen worden beschouwd. Ook de dreigingen van cyberaanvallen (jaarlijkse mondiale schade van $445 mrd) en sociale instabiliteit worden als risico genoemd, bij laatstgenoemde verwijzend naar de impact van de ‘Vierde Industriële Revolutie’ op de welvaartsstaat. Andere economische risico’s zijn volgens het rapport de prijsschokken op de energiemarkt, vastgoedbubbels en onbeheersbare inflatie.

Bron: Marsh

GEEN REACTIES