Slechte gezondheid valt samen met minder pensioenplanning

© Pixabay.com

Er is een sterke correlatie tussen gezondheid en sparen en pensioenplanning. Dat blijkt uit een onderzoeksproject van Aegon.

Het onderzoek naar pensioenvoorbereiding is uitgevoerd onder 16.000 respondenten in 15 landen. Dit jaar is voor het eerst de relatie tussen gezond leven en pensioenvoorbereiding onderzocht. Maarten Edixhoven, algemeen directeur van Aegon Nederland: ‘Gezondheid heeft een positieve invloed op sparen en pensioenplanning. Andersom zien we dat een slechte gezondheid en gebrek aan kennis en planning samenvallen, dat is een zorgelijke ontwikkeling. Een goed pensioen is voor iedereen belangrijk, zeker nu we bijna allemaal veel ouder worden.’ Edixhoven benadrukt evenwel dat het regelen van je financiën steeds makkelijker wordt, zeker met de komst van innovatieve apps.

Uit het onderzoek blijkt verder dat Nederlanders inmiddels een 6- scoren (in 2016 nog een 5,6) als het gaat om pensioenvoorbereiding, terwijl Nederland de hoogste pensioenleeftijd heeft ter wereld. Ter vergelijking: Amerikanen scoren een 7. Deze lage Nederlandse score is opmerkelijk. Dit cijfer is grotendeels gebaseerd op de vraag aan werknemers of ze ten allen tijde sparen voor hun pensioen. Slechts 38% van de Nederlandse respondenten zegt dat ze dit doen. Daarmee zijn volgens dit onderzoek veel werknemers niet op de hoogte van de verplichte collectieve pensioenregeling bij hun werkgever.

GEEN REACTIES