Slachtoffer fatale woningbrand is vaak alleenstaande oudere

© Pixabay

Tweederde van de personen die overlijden bij brand in een woning is 61 jaar of ouder; van deze groep is eenderde zelfs ouder dan 80 jaar. Bij de meeste fatale woningbranden (71%) zijn de slachtoffers bovendien alleenstaand. En iets meer dan de helft (54%) van de dodelijke slachtoffers was beperkt of niet zelfredzaam. Roken is de belangrijkste brandoorzaak.

Dat blijkt uit cijfers over 2017 van het Instituut Fysieke Veiligheid. Vorig jaar eisten 27 woningbranden 28 dodelijke slachtoffers. Een daling ten opzichte van 2016 toen 32 fatale woningbranden plaatsvonden met 37 slachtoffers. De cijfers zijn verder in lijn met die van voorgaande jaren, aldus het IVF.

Onvoorzichtigheid
Tweederde van de fatale woningbranden is ontstaan door menselijk handelen. Lector Brandpreventie René Hagen: “Hierbij is onvoorzichtigheid bij roken (30 procent) de meest voorkomende brandoorzaak, gevolgd door onvoorzichtigheid bij koken (15 procent). Ongeveer één op de zeven fatale woningbranden is ontstaan door een technische oorzaak in elektrische apparatuur.”

Meer dan de helft (56%) van de fatale woningbranden in 2016 heeft plaatsgevonden in een eengezinswoning. Veelal is dit een geschakelde (niet vrijstaande) woning (41%). De fatale
woningbranden in appartementen vinden vooral plaats in een portiekflat (19%). De helft van de woningbranden is ontstaan in de woonkamer. Verder zijn de branden vooral ontstaan in de keuken (30 procent) en slaapkamer (15 procent).

Het vandaag verschenen Jaaroverzicht fatale woningbranden 2017 is het tiende jaaroverzicht op rij. Een overzicht ‘10 jaar fatale woningbranden’ met ontwikkelingen en trends verschijnt dit najaar.

Bron: Instituut Fysieke Veiligheid

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES