Zonder steun van pa en ma lukt aankoop eerste huis niet

Zonder steun van pa en ma lukt aankoop eerste huis niet
© Pixabay

Twee derde van de starters op de woningmarkt verwacht dat zij, naast een hypotheek, extra geld nodig hebben om hun eerste huis te financieren. Het merendeel van hen verwacht hiervoor aan te kloppen bij de ouders. Van de starters die de afgelopen vijf jaar een huis kochten, had ruim een derde extra financiële steun nodig. Ook zij zochten massaal steun bij de ouders.

Dit meldt Independer dat een onderzoek liet uitvoeren door Q&A Insights & Consultancy onder 400 personen. Het onderzoek richtte zich op twee groepen in de leeftijd van 20 tot 35 jaar: starters die van plan zijn een huis te kopen en starters die de afgelopen vijf jaar een huis kochten.

Van de eerste groep ondervraagden betwijfelt 53 procent of zij ooit wel een huis kunnen kopen vanwege de stijgende prijzen. Daarnaast heeft 50 procent twijfels hierover omdat de hypotheekregels zijn aangescherpt. Eenmaal in het bezit van een huis, groeit het vertrouwen. Van de starters die de afgelopen vijf jaar een huis kochten, twijfelt nog maar 26 procent of zij door de stijgende huizenprijzen in de toekomst een ander huis kunnen kopen en is 29 procent onzeker hierover vanwege de aangescherpte hypotheekregels.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 46 procent van de bevraagden niet weet dat de kosten koper sinds begin dit jaar uit eigen middelen betaald moeten worden.

Ouder als adviseur
Ouders worden ook vaak gevraagd om advies over de aankoop. 63 procent van de ondervraagden vindt het advies van de ouders belangrijk. Voor 70 procent van de starters staat de professional op de eerste plaats als belangrijke adviseur bij het vinden van een passende hypotheek. Op de tweede plaats staat de vader met 39 procent, gevolgd door de geldverstrekker/bank met 36 procent.

Bron: Independer

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES