Serviceabonnement bij hypotheek is vaak gebakken lucht

serviceabonnementen bij hypotheek vaak gebakken lucht

De Consumentenbond heeft geen goed woord over voor de serviceabonnementen die veel hypotheekadviseurs meeverkopen bij het afsluiten van een hypotheek. De diensten die onder deze abonnementen vallen, zijn ofwel al afgedekt door de wettelijke zorgplicht of zijn domweg onzin. Dat is het resultaat van het bestuderen van achttien abonnementen door de Consumentenbond en hypotheekadviseur Ikbenfrits.

Serviceabonnementen

Met de abonnementen bieden hypotheekadviseurs diensten aan als het beheer van de hypotheek, het beantwoorden van vragen, het verwerken van wijzigingen in klantgegevens of het doen van een nieuw rentevoorstel na afloop van de rentevaste termijn. De Consumentenbond wijst er echter op dat al deze zaken onder de wettelijke zorgplicht van de tussenpersoon vallen. “Consumenten moeten die zaken dus sowieso krijgen, zónder aanvullend abonnement en zonder bijbetaling,” zegt de bond. Toch vragen sommige adviseurs er maar liefst 7 tot 50 euro per maand voor.

Gebakken lucht is de term die de bond gebruikt voor sommige andere aangeboden diensten: 24/7 bewaking van de hypotheek, toegang tot een veilige online omgeving en het aanmaken van een klantprofiel. Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond, noemt het aanbieden van deze abonnementen bij het afsluiten van een hypotheek misleidend: “Consumenten gooien hiermee jarenlang geld weg voor een nutteloze dienst. Maandelijks betalen voor service bij je hypotheek is überhaupt onnodig. Want welke hulp heb je tussentijds nodig bij hypotheken met een rentevaste periode van 20 jaar? Bovendien: als je toch iets wezenlijks wilt veranderen aan je hypotheek, dan betaal je ook mét zo’n abonnement vaak nog advieskosten. Je kunt dus beter alleen voor een advies betalen op het moment dat je het nodig hebt.”

Welke rechten heeft de consument

Na het afsluiten van een hypotheek heeft de klant recht op nazorg. Niet alle diensten hoeven gratis te zijn. Waar de grens ligt, is echter niet helemaal duidelijk. “De AFM komt naar verwachting dit jaar nog met een visie op de invulling van de dienstverlening tijdens de looptijd van financiële producten. Deze visie moet financiële ondernemingen helpen richting te geven aan de invulling van de zorgplicht in de beheerfase,” merkt de Consumentenbond op.

Volgens de Organisatie van Financiële Dienstverleners zouden onder andere het beantwoorden van vragen over het oorspronkelijke advies, het informeren over nieuwe wet- en regelgeving, het doorgeven van gewijzigde klantgegevens aan de hypotheekverstrekker en het signaleren van het einde van de rentevaste periode onder de wettelijk nazorg vallen. Hiervoor zouden consumenten dus niet extra hoeven te betalen in een serviceabonnement.

Consument voelt druk

Hoewel de consument voor een aantal voor de hand liggende zaken niets extra’s hoeft te betalen, voelt hij zich soms wel onder druk gezet door de hypotheekadviseur om toch een abonnement af te sluiten. Dat blijkt uit meldingen die de Consumentenbond krijgt. Zo komt de adviseur soms pas vlak voor de ondertekening van de hypotheekakte met het abonnement of wekt de adviseur de indruk dat de consument zonder abonnement voor elke vraag over zijn hypotheek hoge uurtarieven moet betalen.

De Consumentenbond roept adviseurs op duidelijk te zijn over de kosten en inhoud van hun serviceabonnementen. “Ook moeten ze daarbij vermelden waar consumenten recht op hebben zónder abonnement. Zo kunnen consumenten op een zelfgekozen moment zelf een afweging maken en aanbieders met elkaar vergelijken,” aldus de bond.

Bron: Consumentenbond

GEEN REACTIES