Schrijvers ‘Provisie 2.0’: Onafhankelijk financieel advies is om zeep geholpen

Schrijvers 'Provisie 2.0': Onafhankelijk financieel advies is om zeep geholpen

Het provisieverbod is totaal mislukt. Dit schrijven Edwin Herdink (voorzitter Commissie Financiële Dienstverlening) en Jeffrey Leichel (voorzitter Stichting ODIN) in hun boek ‘Provisie 2.0, waar theorie en praktijk samenkomen’. Het provisieverbod heeft naar hun mening tot een totale afbraak van onafhankelijk advies geleid, wat consumenten structureel miljoenen euro’s per jaar kost. De auteurs analyseren in hun boek de gevolgen van het provisieverbod voor financiële producten, dat sinds begin 2013 van kracht is, en leggen de voor- en nadelen bloot.

Aanleiding voor het schrijven van dit boek is de evaluatie van het provisieverbod door het ministerie van Financiën, die in het laatste kwartaal van dit jaar moet plaatsvinden. In de aanloop naar de evaluatie is veel discussie geweest bij o.a. de CFD over de opzet van het achterliggende onderzoek en over de objectiviteit van betrokken onderzoekers. “Het heeft CFD zelfs doen besluiten afstand te nemen van de resultaten van een deelonderzoek”, melden de auteurs in een persbericht.

De schrijvers hopen met het boek meer aandacht te krijgen voor de gevolgen van dit verbod. “Het is het eerste boek op de markt, dat het provisieverbod vanuit een theoretisch en praktisch kader belicht en daar nieuwe conclusies aan verbindt.”

Zwarte kant
CFD-voorman Herdink: “Al jaren proberen wij politiek en verzekeraars duidelijk te maken dat het provisieverbod ook een zwarte kant kent. Een kant die onze maatschappij uiteindelijk ernstig financieel letsel oplevert. Maar politiek en verzekeraars lijken hun ogen te sluiten voor deze problematiek en houden om onuitlegbare redenen vast aan een beloningsstructuur, die inmiddels een provisieverbod, een provisiegebod en een surrogaatprovisie kent. Deze beloningsstructuur zorgt er tegelijkertijd voor dat onafhankelijk financieel advies in Nederland om zeep wordt geholpen.

“Natuurlijk willen wij onze kennis en ervaring delen met het ministerie van Financiën en samen met hen zoeken naar betere oplossingen. En de laagdrempelige toegang tot onafhankelijk financieel advies voor consumenten weer mogelijk maken, want die bestaat door het provisieverbod niet meer.”

Productgedreven verkoop
ODIN-voorzitter Leichel: “Consumenten nemen nauwelijks nog financieel advies af en worden massaal op het verkeerde been gezet door de ‘supersnelsluit’-websites van verzekeraars en flitsende vergelijkingssites. Wij tonen in het boek aan hoe consumenten met één druk op de knop letterlijk duizenden euro’s kunnen verliezen.

“Het doel van het provisieverbod is volgens de minister van Financiën, dat de markt verandert van productgedreven verkoop naar klantgerichte advisering. Wij bewijzen in dit boek dat daar helemaal niets van terecht is gekomen en waarom dat zo is. Sterker nog, er is nog nooit zoveel productgedreven verkoop geweest als vandaag.”

De auteurs werken in hun boek een alternatief uit voor het provisieverbod. “Een systeem waarbij de voordelen van het provisieverbod behouden blijven en de nadelen worden geëlimineerd. En waarbij de aanbieders van financiële producten veel minder ruimte krijgen om de markt naar hun hand te zetten. Daar worden uiteindelijk alle partijen beter van”.

Bron: CFD, Stichting Odin

GEEN REACTIES