Europees pensioenproduct moet extra potje voor de oude dag bieden

Europees pensioenproduct moet extra potje voor de oude dag bieden
© Pixabay

De Europese Commissie wil een Europees pensioenproduct lanceren waarmee EU-burgers een extra voorziening voor hun oude dag kunnen aanleggen, ongeacht in welk land wonen. Dit meldt Europa Nu. Dit zogenoemde PEPP (Pan-European Personal Pension Product) moet mensen overhalen om zich vrijwillig, aanvullend te verzekeren.

De Europese Commisse maakt zich zorgen over de vergrijzing, waardoor de pensioenvoorzieningen de komende decennia onder druk staan. Volgens EU-commissaris Valdis Dombrovskis (Kapitaalmarktunie) zijn hervormingen van de pensioensystemen in de lidstaten noodzakelijk, meldde hij donderdag in Brussel. Daarbij kunnen vrijwillige regelingen een deel van de oplossing zijn. Nu heeft slechts 27 procent van de Europeanen tussen 25 en 59 jaar zo’n vrijwillige voorziening.

Dombrovskis ziet het PEPP als een kwaliteitslabel en denkt ermee de concurrentie tussen aanbieders als verzekeringsmaatschappijen, banken en investeringsfondsen aan te wakkeren. “Het PEPP zal bestaande staats- en bedrijfspensioenen en individuele pensioenproducten niet vervangen”, benadrukte Dombrovskis bij de lancering van het voorstel. Hij stelt voor dat de lidstaten PEPP-spaarders dezelfde belastingvoordelen bieden als voor nationale producten.

Volgens de EU-commissaris is de EU-markt voor persoonlijke pensioenverzekeringen nu te gefragmenteerd. In sommige lidstaten kan de consument niet of nauwelijks terecht. Het PEPP biedt daarnaast een aantal extra voordelen. Zo kan de regeling worden meegenomen als de verzekerde naar een andere lidstaat verhuist.

Het voorstel wordt nu eerst eerst besproken met de lidstaten en het Europees parlement.

Verbond van Verzekeraars
Het Verbond van Verzekeraars onderschrijft in grote lijnen de doelstellingen achter het voorstel maar ziet op voorhand geen grote behoefte bij Nederlandse consumenten aan een PEPP, omdat de Nederlandse markt een groot aanbod in de derde pijler (van verzekeraars en bankspaaraanbieders) heeft. “Toch denken we graag mee over het vervolg, vooral als het gaat om de vormgeving van de uitkeringsfase. Want een echt goed oudedagsproduct betreft niet alleen langetermijn-vermogensopbouw, maar zorgt ook voor een meerjarige of levenslange uitkering.”

Bron: Europa Nu, Verbond van Verzekeraars

 

 

GEEN REACTIES