Ruim helft voordeuren is slecht beveiligd tegen inbraak

Ruim helft voordeuren is slecht beveiligd tegen inbraak
© Pixabay

Onze voordeuren zijn voor het merendeel (56,1%) slecht beveiligd, zo blijkt uit onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken. Met ‘slecht’ bedoelen experts dat een inbreker een slot moeiteloos binnen 3 minuten openbreekt.

In het kader van de zevende nationale inbraakpreventieweken (van 1 mei tot en met 30 juni) vestigt de Stichting NIPW wederom de aandacht op inbraakpreventie. Ondanks de dalende inbraakcijfers (vorig jaar 50.000) blijft het volgens Coen Staal, voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken, nodig om aandacht te besteden aan inbraakpreventie.

Enkele conclusies uit het onderzoek:

  • Een op de acht (13,6%) van de voordeuren heeft een erg zwak aluminium beslag, vaak herkenbaar aan schroefjes aan de buitenkant. Inbrekers zijn daar met een grote schroevendraaier of koevoet en tang binnen een minuutje binnen. 1 op de 6 bewoners van woningen met slecht voordeurbeslag zegt wel een driepuntsslot te hebben geplaatst.
  • Voor het wat steviger beslag zonder goede beveiliging gebruiken inbrekers de methode cilindertrekken (werkwijze waarbij de cilinder of de kern van de cilinder uit de deur getrokken wordt door er een schroef in te draaien en daar mechanische druk op te zetten). Deze werkwijze neemt ook niet meer dan 2 tot 3 minuten in beslag. Alleen voordeuren voorzien van beslag met cilindertrekbeveiliging geven voldoende bescherming.
  • Inbrekers komen meestal binnen via de achterdeur (36% van de inbraken). Na het keukenraam (23%), is de voordeur een goede derde (21%). De achterdeur is slechts in 1 op de 8 woningen voldoende beveiligd, zo bleek al uit eerder onderzoek van de stichting.
  • 1 op de 12 (7,9%) van de hoofdbewoners geeft aan de voordeur nooit op slot te draaien. Bij kinderen en andere huisgenoten is dat een kwart tot 40 procent. Staal. “Dan is een inbreker met het zogenaamde ‘flipperen’ met een plastic plaatje tussen deur en kozijn in een halve minuut binnen.” Zonder inbraakschade. Een anti-inbraakstrip op de voordeur voorkomt dat er kan worden “geflipperd”. Ongeveer 1 op de 12 bewoners (8,5%) heeft zo’n strip geplaatst.
  • Van de woningen met een slecht beveiligd voordeurslot heeft 1 op de 13 huishoudens (7,5%) 2 goede extra sloten (boven en onder) geplaatst. Hierdoor moet de inbreker op 3 plaatsen aan de slag waardoor hij meestal kiest voor een makkelijker doelwit.

Bron: Nationale Inbraakpreventie Weken

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES