RiFD ontwikkelt database van hypotheekadvieskantoren

RiFD ontwikkelt database van hypotheekadvieskantoren
© Pixabay

Onder hypotheekaanbieders, hypotheekserviceproviders, ketens en toeleveranciers aan de sector bleek behoefte aan een blijvend actueel overzicht van de hypotheekmarktpartijen. Door de vele overnames en fusies is het moeilijk vast te stellen tot welke groep een adviseur hoort. Om aan deze behoefte tegemoet te komen, heeft het Ratinginstituut Financiële Dienstverleners een database ontwikkeld van alle hypotheekadvieskantoren in Nederland.

De database telt ruim 8.000 intermediaire bedrijven. Hiervan mogen op basis van hun AFM-vergunning 5.600 kantoren hypothecair advies geven. RiFD heeft binnen deze groep 1.900 kantoren in kaart gebracht die zich in hypotheekadvies hebben gespecialiseerd, en dit dus op regelmatige basis doen. Van die 1.900 telt het RiFD 1.100 kantoren, dus 60%, die aangesloten zijn bij een van de 20 (hypotheek)franchiseketens. De RegioBank-kantoren zijn hierin meegenomen. Buiten de ketens zijn er 550 kantoren die zich presenteren als gespecialiseerd hypotheekadvieskantoor. Daarnaast zijn er nog 250 grote intermediairbedrijven die beschikken over een volwaardige hypotheekadviesafdeling. Tot slot zijn er 15 hypotheekserviceproviders, die hun diensten aanbieden aan het intermediair.

Binnen de database kan gefilterd worden op ketens en segmenten. RiFD heeft deze partijen aan elkaar gekoppeld, zodat dergelijke verbanden via filters zichtbaar worden. Zo wordt ook direct inzichtelijk welke hypotheekadviseurs er nog meer in een bepaalde groep zitten. De informatie is afkomstig uit de KvK, AFM, KiFID en van kredietinformatiebureaus.

Bron: RiFD

GEEN REACTIES