Rente consumptief krediet even hoog als tien jaar geleden

Rente consumptief krediet even hoog als tien jaar geleden
© Niek Verlaan, Pixabay

De maximaal toegestane rente die gevraagd mag worden voor een persoonlijke lening is per 1 januari verhoogd tot 12%. Veel geldverstrekkers kruipen al tegen die bovengrens aan, blijkt uit onderzoek van Moneyview. Gemiddeld zit de rente voor consumptief krediet op het niveau van tien jaar terug.

Onderzoeksbureau MoneyView vergeleek in het Special Item Consumptief krediet de tarieven van 2018 en 2023 voor persoonlijke leningen met een looptijd van vijf jaar met die van een hypotheek met een even lange rentevaste periode.

De huidige gemiddelde 5-jaars NHG hypotheekrente is, vergeleken met 1 maart 2018, ongeveer 160% gestegen tot 4,17%. In dezelfde periode is de gemiddelde rente voor een persoonlijke lening (PL) met een looptijd van 60 maanden om en nabij 25% toegenomen tot 8,06%. De rentetarieven fluctueren bij PL-en echter veel minder dan bij hypotheken.

Opslag

In mei 2020 werd de maximale kredietvergoeding verlaagd vanwege de acute gevolgen van de coronapandemie. De opslag op de wettelijke rente werd tijdelijk verlaagd naar 8%; met de wettelijke rente van 2% kwam de maximale kredietvergoeding uit op 10% per jaar.

Vanaf 1 januari 2023 is de wettelijke rente verhoogd van 2% naar 4%. De opslag van 8% blijft gehandhaafd, waardoor de maximale kredietvergoeding stijgt van 10% naar 12%. Aanbieders hanteren deze maximumtarieven overigens niet voor alle leenbedragen, maar vaak alleen voor de wat lagere bedragen.

Steeds minder leningen en leenvormen

Er lijkt geen einde te komen aan de dalende trend met betrekking tot het uitstaande bedrag van consumptief krediet aan huishoudens. In de afgelopen 10 jaar is de uitstaande schuld met ruim 60% gedaald. Momenteel ligt die net onder de 10 miljard euro.

Nadat de traditionele doorlopende kredieten vorig jaar al zijn verdwenen van de kredietmarkt en zijn vervangen door een kruising tussen PL en traditioneel doorlopend krediet, laat het aanbod PL-en de laatste paar jaar ook een dalende lijn zien.

Dalend aantal aanbieders

Ook het aantal aanbieders daalt gestaag. Een kleine 20 jaar geleden, gedurende de hoogtijdagen van de PL, waren er nog meer dan 30 verschillende kredietverstrekkers op de Nederlandse markt actief. Gezamenlijk boden ze bijna 40 PL-en aan. Inmiddels zijn er nog 11 aanbieders op de markt.

Dit komt met name doordat Interbank, een van de grootste intermediaire aanbieders van consumentenleningen in Nederland, en zusterlabel Findio van het toneel zijn verdwenen. Het Franse Crédit Agricole Consumer Finance (CACF NL), waar beide labels onderdeel van zijn, heeft zijn activiteiten in Nederland geheel stopgezet. Daarnaast is Rabobank het afgelopen jaar gestopt met het aanbieden van PL-en; dit laten ze inmiddels volledig over aan hun online dochter Freo. Tot slot heeft ook Nationale-Nederlanden recentelijk haar consumptief krediet activiteiten gestaakt op de Nederlandse markt.

De afgelopen 10 jaar ligt het maximaal te lenen bedrag bij het overgrote deel van de aanbieders op € 50.000,- of € 75.000,-. Het minimale leenbedrag is in de loop van de jaren iets is gedaald, van € 2.500,- tot € 1.000,-.

ProductRating

De jaarlijkse benchmark Persoonlijke leningen van MoneyView ziet er als volgt uit:
Vijf sterren voor voorwaarden:
BNP Paribas Persoonlijkste lening
ING Persoonlijke Lening

Vijf sterren voor prijsstelling:
Defam Persoonlijke Lening Premium
Freo Persoonlijke Lening

Bron: MoneyView

GEEN REACTIES