‘Regtech biedt banken oplossing voor handmatig compliance-speurwerk’

‘Regtech biedt banken oplossing voor handmatig compliance-speurwerk’
© Pixabay

Sinds de megaschikkingen van het Openbaar Ministerie met ING en ABN AMRO wegens overtreding van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme, zit de schrik er goed in bij banken. Ze hebben in allerijl compliance-medewerkers aangetrokken om het klantenbestand door te lichten. Twintig procent van al het bankpersoneel in Nederland houdt zich nu bezig met het detecteren van financiële criminaliteit, veelal handmatig. Dit zegt technologiebedrijf Hyarchis.

Hyarchis deed onderzoek naar de organisatiestructuur die banken hebben moeten inrichten om te voldoen aan de Wwft. Volgens het rapport speuren in Nederland dagelijks meer dan 8.000 bankmedewerkers naar verdachte transacties. Twee keer meer dan het aantal wijkagenten. Naast personeelskosten besteden Nederlandse banken jaarlijks meer dan een miljard euro aan de bestrijding van financiële criminaliteit. Ook blijkt hun speurwerk bijzonder inefficiënt: 95 procent van alle alerts die de transactiemonitoring-systemen genereren betreft false positives.

Adriaan Hoogduijn, COO van Hyarchis en auteur van het rapport, zegt: “De bureaucratie die banken hebben moeten optuigen om te voldoen aan alle wet- en regelgeving heeft haar grens bereikt. Ze is niet schaalbaar, niet efficiënt en niet goed in staat de echte criminelen eruit te vissen.”

Fractie van de kosten
De oplossing ligt – aldus Hyarchis – in Regtech. Regulatory technology is een verzamelnaam voor een reeks technologieën die financiële dienstverleners helpen om te voldoen aan relevante wet- en regelgeving. Regtech onderscheidt zich van traditionele compliance-oplossingen door onder andere cloud-based technologie die wordt ondersteund door kunstmatige intelligentie en blockchain. Regtech biedt gestandaardiseerde en schaalbare toepassingen die regulatory compliance op een geautomatiseerde manier verzorgen tegen een fractie van de kosten van traditionele oplossingen. Hoogduijn: “Regtech doet in feite hetzelfde als traditionele compliance-oplossingen, maar veel efficiënter. Daarmee is Regtech van levensbelang voor de financiële sector. De poortwachtersrol van de financiële sector wordt de komende jaren alleen maar zwaarder. Regulatory compliance is geen randvoorwaarde meer, maar moet verankerd worden in de kern van de bedrijfsvoering.”

Volgens Hyarchis is Nederland samen met het Verenigd Koninkrijk en Litouwen één van de drie belangrijkste fintech hubs in Europa en daarmee ook een belangrijk centrum voor Regtech. De markt voor Regtech groeide in de afgelopen vijf jaar van 1 procent tot meer dan 8 procent binnen het fintech-landschap en zit daarmee nu binnen de top 5 van aandachtsgebieden in het Nederlandse fintech-ecosysteem.

Op donderdag 30 september houdt Hyarchis een webinar over het onderwerp.

GEEN REACTIES