Recordaantal verhogingen hypotheekrente in februari

Recordaantal verhogingen hypotheekrente in februari

Nooit eerder werden er zoveel hypotheekrenteverhogingen doorgevoerd als in februari 2022. Maar liefst 151 keer werden rentetarieven verhoogd. Dat meldt De Hypotheekshop op basis van eigen registratie sinds 2016. Ook kwam voor het eerst sinds september 2019 de hypotheekrente weer boven de 2% uit. De veranderingen van de rente waren niet langer klein, zoals de laatste jaren gebruikelijk was. Verhogingen van 0,3 tot 0,7 procentpunt worden steeds normaler. De oorzaak: een sterk stijgende marktrente.

Hypotheekrente nog steeds laag

Hoewel de rentes in februari snel stegen, is het huidige renteniveau nog steeds laag. Het gemiddelde rentetarief voor 5, 10, 20 en 30 jaar vast voor annuïteitenhypotheken met en zonder NHG, het zogenaamde totaalgemiddelde, was in februari gelijk aan 2,02%. In januari was dit nog 1,56%. In 2019 lag het totaalgemiddelde rond 2,2% en in 2018 iets boven 2,5%.

Snelle aanpassingen

Naast de grotere stappen die bij de renteaanpassingen genomen werden, viel er nog iets op. Waar de geldverstrekkers normaal elke drie tot vier weken hun tarief aanpassen, deden ze dat in februari wekelijks. De snelle opvolging van de hypotheekrentes zorgde er ook voor dat veel mensen nog even snel een hypotheekaanvraag deden. De Hypotheekshop kreeg in januari en februari 2022 ruim 50% meer aanvragen te verwerken dan in dezelfde periode een jaar eerder, en dat terwijl 2021 al een recordjaar was. Overigens meldt De Hypotheekshop ook dat dat nog niet tot grote achterstanden bij de geldverstrekkers heeft geleid.

Verschillen rentevast perioden kleiner

De periode waarvoor mensen de rente vast zetten, wordt steeds langer. Koos men ooit voornamelijk voor een variabele rente of voor 5 of 10 jaar vast, inmiddels is 20 jaar vast de norm. Ook 30 jaar vast wint aan populariteit. De verschillen in hoogte tussen de verschillende rentes nemen in hoog tempo af. Lag de hypotheekrente voor 30 jaar vast in 2019 nog 1,5 procentpunt hoger dan voor 5 jaar vast, nu is dat net geen 0,6 procentpunt. Het verschil tussen 20 jaar vast en 30 jaar vast is inmiddels teruggelopen tot net iets meer dan 0,1 procentpunt.

“Een belangrijke verklaring voor de populariteit van deze renteperiode – naast de trend van een deels aflossingsvrije hypotheek – vormt de toegenomen concurrentie. Oorspronkelijk waren het regiepartijen en verzekeraars die de toon zetten op deze renteperiode, maar inmiddels slagen ook de (buitenlandse) banken erin om een scherp tarief aan te bieden. Daardoor is het gemiddelde verschil met de andere renteperioden sterk teruggelopen”, zegt De Hypotheekshop over de toegenomen vraag naar hypotheken met een rentevast periode van 30 jaar.

Bron: De Hypotheekshop

GEEN REACTIES