Prijzen van huurwoningen in de vrije sector 6,7% toegenomen

Huurprijzen vrije sector stijgen 6,7%

Net als de koopwoningmarkt zit ook de huizenmarkt voor huurwoningen in de vrije sector op slot. Dat zegt woningplatform Pararius in de Huurmonitor Q1 2022. De prijzen van huurwoningen in de vrije sector stegen voor nieuwe huurders in het eerste kwartaal van 2022 met gemiddeld 6,7 procent per m2 vergeleken met hetzelfde kwartaal van 2021.

Pararius kijkt naar de online afgemelde huurwoningen in de vrije sector in het eerste kwartaal van 2022. Het betreft hier alleen huurwoningen die naar een nieuwe huurder gingen. Huurwoningen in de vrije sector kennen een huurprijs vanaf 763,47 euro per maand. Om grotere en kleinere woningen te kunnen vergelijken, kijkt Pararius echter naar de prijs per vierkante meter. Gemiddeld kost een vrije sector huurwoning in het eerste kwartaal van 2022 17,18 euro per vierkante meter per maand.

Gestoffeerde woningen stegen het hardst in prijs

Pararius maakt onderscheid naar kale huurwoningen en gestoffeerde of gemeubileerde huurwoningen. Laatstgenoemde categorie kost met 19,82 euro per m2 het meest. Deze woningen stegen 6,1% in prijs. De iets goedkopere gestoffeerde woningen gingen met 9,1% in prijs omhoog naar 16,69 per m2. Kale huurwoningen kosten na een stijging van 5,4% nu gemiddeld 14,31 per m2 per maand.

Van alle verhuurde woningen wordt in het eerste kwartaal van 2022 het grootste deel gestoffeerd verhuurd (49%). Maar liefst 35% van de verhuurde woningen is gemeubileerd en slechts 16% wordt kaal aangeboden.

Vrijstaande woningen snelst stijgende woningtype

Als gekeken wordt naar de prijsontwikkeling van verschillende woningtypen, dan blijkt de vrijstaande woning de hoogste prijsstijging per m2 te hebben: 16%. Dit is met 16,36 euro per m2 per maand niet het duurste woningtype per m2, want dat is het appartement. Deze woningen kosten nu 18,14 euro per m2 per maand, na een stijging van 6,9% ten opzichte van een jaar eerder. Eengezinswoningen zijn het goedkoopst per m2 (13,57 euro) maar ook deze gingen flink in prijs omhoog: 8,7%.

Koopwoningen dalen licht in prijs, woningmarkt op slot

Eerder deze maand maakte de NVM bekend dat koopwoningen in het eerste kwartaal van 2022 licht in prijs daalden. Deze werden voor 2,1% minder verkocht dan in het kwartaal ervoor. Op jaarbasis ging de gemiddelde verkoopprijs echter met 13,7% omhoog. Daarbij vergeleken is de prijsverandering van de huurwoningen in de vrije sector nog beperkt.

Toch waarschuwt Jasper de Groot, directeur van Pararius, voor een te grote focus op de sociale huursector bij de aanpak van de overheid van de oververhitte woningmarkt. Volgens De Groot is de vrije sector in Nederland te klein: “Nederland is nu al wereldkampioen op het gebied van het aanbieden van sociale huurwoningen aan haar bevolking. Geen enkel Europees land telt procentueel gezien zoveel sociale huurwoningen als Nederland. Ruim 33 procent van de totale Nederlandse woningvoorraad is een sociale huurwoning, tegenover slechts 7 procent vrije sector.”

Volgens De Groot kunnen veel mensen die het niet lukt om een koopwoning te bemachtigen, ook niet op de huurmarkt terecht. De Groot: “Veel mensen die nu op zoek zijn naar een woning, zijn zeer beperkt in hun mogelijkheden. Een koopwoning kopen is lastig, men verdient te veel om aanspraak te maken op een sociale huurwoning en wendt zich derhalve noodgedwongen tot een veel te kleine vrije sector huurmarkt. Kortom: de woningmarkt zit op slot.”

Bron: Pararius

GEEN REACTIES